Ексклюзиви
пʼятниця, 22 серпня 2008 07:04

В озері Ялпуг гине риба

20 серпня в Болградському районі Одещини на одному з найбільших внутрішніх водоймищ регіону — озері Ялпуг — зафіксовано мор риби.

— Переважно гине озерний бичок, — каже головний санітарний лікар району Михайло Курдоглов. — Невідомо, скільки риби загинуло, але про масовий мор не йдеться.

Зразки загиблої риби направили на експертизу в одеську спеціалізовану лабораторію. На результати очікують через п"ять днів. Працівники районної рибоохорони оглядають акваторію озера з метою фіксування загиблої риби. Болградська санепідемстанція посилила санітарні вимоги до водопровідної води, що подають у місто з озера Ялпуг, — єдиного питного джерела для місцевих. Жителі Болграда почали отримувати в автоцистернах воду з сусіднього озера Китай.

— Не пам"ятаю, щоб від Ялпуга йшов такий сморід, — каже рибалка 49-річний Анатолій Якименко. — Зараз не те що ловити рибу, навіть підходити до озера не хочеться.

За словами науковців, загибель риби, скоріш за все, пов"язана із високою температурою води й повітря та, як наслідок, недостатнім вмістом кисню у ній. Останній випадок загибелі бичка тут був 15 років тому.

— Загибель риби може бути пов"язана з тим, що в області максимально висока, починаючи з 1947 року, температура для серпня — 40–41 градус, — говорить Юрій Логанов  з Інституту біології південних морів НАН України. — Від спеки страждає саме озерний бичок.

Загибель озерного бичка й пеленгаса з 12 серпня фіксують і в Аджаликському лимані Одеської області — за 27 км від обласного центру. Це водоймище у 15 разів менше за Ялпуг. За словами епідеміологів, мор у лимані спричинив недостатній вміст кисню у воді та замулювання гідротехнічних споруд між Чорним морем і лиманом, що регулюють рівень води в періоди посухи. Торік тут загинуло 5 т риби. Нині загиблу рибу, яку збирають майже 100 людей, знову буде поховано в скотомогильнику на території Комінтернівського району області.

Зараз ви читаєте новину «В озері Ялпуг гине риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути