середа, 22 лютого 2012 15:33

Взимку в угорських купальнях грають в шахи просто неба
7

Фото: фото: Ольга ШВЕД

"Стільки термальних джерел та купалень, як у Будапешті немає ніде у світі — ділиться враженнями львів'янка Оксана Перебийніс, - Наш екскурсовод нам сказала, що в Будапешті працює 27 купалень, 13 з них - лікувальні. Найпопулярніші - купальні Рудаш і Лукач, найбагатолюдніша— Сечені".

Оксана разом з групою львів'ян минулого року відвідала місто Будапешт. Увесь день провели в лікувальних купальнях "Сечені". Вхідний квиток коштував близько 220 гривень. Можна купити на кілька годин. Влітку купальні відвідує близько трьох тисяч осіб. Площа всіх водойм комплексу "Сечені" - 12.000 квадратних метрів.

Купальня Сечені розташована в міському парку Варошлігет. Побудована у 1913 році у стилі необарокко купальня Сечені мала назву "артезіанська". У 1960 році її зробили придатною для використання взимку. Кілька років тому будівлю відреставрували.

Купальня відкрита щодня у будь-яку пору року з шостої ранку до шостої вечора. У роздягальні видають ключик від окремого шафки. Повісити його можна на шию чи руку.
Три великі басейни з температурою води взимку і влітку +28 С знаходяться просто неба. В приміщеннях — 11 маленьких, з різними мінеральними водами та температурами.

В купальнях "Сечені" є ще фінські сауни, турецькі лазні та грязелікарня. Усе це входить в комплекс послуг, лише за масаж потрібно доплатити. Особливою популярністю користується водний волейбол і партії в гігантські шахи на плавучій дошці у басейні. Взимку пара, що піднімається над поверхнею води, сильно прогріває повітря. Застудитися майже неможливо. Але працівники купальні все одно не рекомендують гостям перебувати у відкритих водоймах довше двадцяти хвилин.

На території Будапешту тепла вода пробивається на поверхню в 130 місцях. Щодня джерела доставляють 30 мільйонів літрів теплої, і 40 мільйонів - гарячої води, температура якої 22 - 76 градусів за Цельсієм.

За хімічними характеристиками будапештські джерела належать до групи гідрокарбонатних вод, які містять сірчані хімічні сполуки і абсорбовані радіоактивні речовини.

 

Зараз ви читаєте новину «Взимку в угорських купальнях грають в шахи просто неба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути