субота, 21 квітня 2012 16:02

У Лаосі до цих пір стоять бюсти Леніна, а місцеві бояться чужинців
13

Місцева жінка торгує м'ясом на паличках
Фото: Фото Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ

25-річний Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ три тижні провів у Лаосі. Хлопець родом з Бучача, що на Тернопільщині. Враженнями про країну поділився з кореспондентом Gazeta.ua.

Лаосці з півночі країни бояться чужих. Якщо чужинець, проходячи мимо, не заговорить і не зупиниться, - можуть прийняти за духа. Туристам рекомендують ходити групами. В селі перед кожним слід зупинитися і сказати кілька слів, щоб селяни зрозуміли: перед ними жива людина. На півдні такого немає.

Часто при вході в село стоять "ворота" - дві штанги і перекладина. Прикрашені травою, різьбленим деревом. Туристам через них не рекомендують ходити, щоб не образити місцевих.

Луанпрабанг - місто монастирів. Має зо 100 тис населення. Бідні сім'ї часто віддають дітей у монастир. Там мають житло, безкоштовну освіту та їжу. Монахи живуть на пожертви. Щоранку на світанку вони проходять колоною вулицями міста із спеціальними чашами для збору пожертв. Місцеві переважно накладають їм у ємкості варений рис. Деколи пожертву дають туристи. Рис купують у місцевих бабусь. Продавці б'ються між собою за покупця. Гроші для пожертви кладуть безпосередньо у храмах. Буддистські монастирі — місця, де можна заночувати. Ще й їсти-пити принесуть. Покажуть, де помитися. Одного разу мені принесли у келію вентилятор.

У Лаосі соціалізм. У національному музеї бюсти Леніна, фото зі з'їздів КПРС. У музеї виставлені досягнення народного господарства: кукурудза чи антибіотики в пляшечках, макети ГЕС. Бачив цікаве фото: бравий лаоський юнак щойно з рушниці збив імперіалістичний американський літак. Хлопець гордо стоїть над уламками літака, а на задньому плані до нього біжить дівчина з букетом квітів.

Чоловіки одягаються по-європейськи: футболка з секонду, джинси. У селах іноді буває приїжджий базар, де продають секонд-хенд або дешеві китайські речі. Лаос - місце, куди збувають неякісну продукцію з Китаю і Таїланду.

Лаосці п'ють пиво і саморобне віскі. Часто у пляшці плаває сколопендра, скорпіон або змія, інколи — риба.

Малий шматок свинини чи яловичини на паличці коштує 5-10 грн. Їдять там все, що росте і рухається. Мисливці полюють на маленьких звірів - білок, тварин, подібних на лисицю чи тхора. Великих звірів давно винищили.

Діти з рогаток полюють на пташок, схожих на горобців. Їх обскубують і смажать. Вечеря далекобійника - пташка, шматок якогось незрозумілого продукту в банановому листку, клейкий рис і пиво. Їсти заведено руками - відламуєш шматок рису, робиш кульку, мочаєш в соус і їш.

На вулиці продають смачні багети і каву, живих і смажених жаб, джмелів на паличках. Бувають тварини, подібні на щурів. Їх продають смаженими і живими зранку на базарі. Іноді їх викладають з кошика і штовхають, щоб показати, що "щурі" живі.

Лаосці, як чоловіки, так і жінки, курять сигарети, самокрутки, опіум. Діти позитивні. Коли заходиш в село, у школі зриваються уроки. Раз злякалися, коли я зайшов у молодший клас. Малюки поховалися під парти. Улюблена дитяча гра — збивати шльопанці іншими шльопанцями. Всі кидаються взуттям, скачуть.

Лаосці не кажуть "ні". Їм важливо, що про них подумають. На людях не дратуються, не кричать. Не люблять казати: "не знаю". Коли кажеш "дорога туди-то там?" і показуєш пальцем - тобі киватимуть, що "так". Покажеш в іншу сторону - теж "так".

Лаос — країна, на яку скинули найбільше бомб в історії. В країні є мінні поля, де лежать снаряди. Дотепер там підриваються люди.

Зараз ви читаєте новину «У Лаосі до цих пір стоять бюсти Леніна, а місцеві бояться чужинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути