неділя, 05 серпня 2012 00:06

Українською з хорватами домовитися легше, ніж російською
12

Фото: фото: Марина Моргун

"Страви зі свіжих морепродуктів коштують приблизно в півтора рази дорожче. Дешеві не місцевого вилову, їх привозять з Іспанії. Велика тарілка рибного асорті на 2-3 людей коштує 20 євро. За свіжої риби коштуватиме 35 євро", - розповідає киянин Тарас Кузів. Цього літа він був у Хорватії.

В хорошому хорватському 3-зірковому готелі часто кращі номери, харчування і обслуговування, ніж у 5-зірковому готелі Туреччини чи Єгипті. Можна знайти готель на будь-який смак. Доба проживання в середньому коштує 30-40 євро. Більшість готелів стоять на перших рівнях. Навколо шикарна природа: з одного боку море, з іншого - парки з хвойними деревами. Трьохмісні апартаменти у віллі без харчування коштують 55 євро на добу.

Вода в Адріатичному морі бузкового кольору. Майже всі пляжі з гальки. Є і пісочні, але вони штучні. Шезлонги платні. День користування обійдеться у 25 кун - 3, 5 євро. На пляжах є роздягальні і душі. Користування останніми коштує 2 куни. Подалі від готелів туристи засмагають на скелях. 

Всі пляжі безкоштовні. Територія в 15-метровій зоні від моря вважається державною власністю. Готелі свої пляжі не відгороджують. Вільно можна ходити від одного до другого. Пляжі завжди чисті, людей небагато. Прибирання там іде по повній програмі. За день 2-3 рази можна побачити невеличкі електромобілі, які забирають сміття з баків. Смітники стоять на кожному кроці.

На пляжах часто можна побачити жінок, які засмагають оголеними. Але частіше такі люди їздять на нудистські пляжі. Також є пляжі для сексуальних меншин. Вони знаходять у віддалених місцях, до яких треба пливти кораблем. Випадково туди потрапити неможливо.

Біля моря дощ іде не більше 10-15 хвилин, а потім знову світить сонце.

Національна страва — пршут. Це по-особливому прив'ялена конина.  Виглядає як розмелене, а потім спресоване м'ясо. Вона солона, густо приправлена спеціями. Її нарізують  тонкими шматочками. Подають з хорватським вином.

Найпопулярніше у Хорватії біле сухе вино Малвазія. Хорвати кажуть: "Біле сухе вино можна випити і за обідом, голова від нього не болітиме. А от з червоним треба бути обережним. Вона розслабляє і хилить на сон. Краще пити його ввечері". Мускатне рожеве вино хорвати пропонують пити закоханим парам. Воно з бульбашками, схоже на шампанське. Але зроблене лише з натуральної сировини. Пляшка 0, 7 літра заводського вина коштує приблизно 7 євро. Вино на розлив дешевше — від 1,5  євро за літр.

Розпивати пиво на вулиці заборонено. Проте, якщо робитимете це тихенько десь на пляжі, ніхто не робитиме зауважень.

На ринках продають місцеві напої — сливовіцу, палєнку,медовуху і кізіловку. Перед придбанням все дають пробувати.

Хорвати чимось близькі до українців. Їхні дівчата красиві, а чоловіки високі і завжди усміхнені. Дівчата легко йдуть на контакт, але про зустрічі не може бути мови — влітку вони всі працюють.

Розмовляють хорватською. На узбережжі всі знають англійську. Українською мовою легше домовитися, ніж російською. Одного разу в ресторані просив оцет. Звертався до офіціантки російською, англійською, німецькою і французькою. Вона не розуміла. Потім сказав: "Ну як так? Не можете мені оцет принести?". За хвилину він був на моєму столі.


Зараз ви читаєте новину «Українською з хорватами домовитися легше, ніж російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути