пʼятниця, 04 жовтня 2013 16:03

У Біловезьку пущу їдуть подивитися на зубрів
8

Фото: Фото надані Марією Поронюк

Дводенні тури та подорожі до сусідньої країни Білорусі у найбільш заповідний лісовий масив Європи останнім часом стали дуже популярними серед українців. Подружжя львів'ян Марія та Остап Поронюки відвідали столицю країни Мінск та побували у музею-заповіднику Біловезька Пуща. Він знаходиться за 90 км від столиці.

Біловезька пуща – унікальний і найбільший у Центральній Європі лісовий незайманий масив. Режим, близький до заповідного, на території пущі був установлений ще на початку XV ст. Заборонили полювання, вирубку мертвих дерев. З 1775 року Біловезька пуща є мисливським господарством російських царів. З 1991 року Біловезька пуща стала національним парком. Наступного року вона занесена в список Світової спадщини людства. В 1993 році парку привласнений міжнародний статус біосферного заповідника.

Його територія розділена державним кордоном на дві частини - білоруську і польську. У білоруській частині пущі і на прилеглих землях створено Державне природоохоронна установа "Національний парк "Біловезька пуща", площею в 152 962 га. Ці землі знаходяться у власності держави і призначені для охорони природи.

Символ пущі - зубр. Чисельність цієї тварини нещодавно вдалося відродити до кількох сотень особин. За роки першої світової війни, а потім громадянської війни лісових велетнів остаточно винищили: останній зубр був убитий в 1921 році. В 1923 вчені з'ясували, що на той час на всій земній кулі залишилося тільки 52 біловезьких зубра. Їх закупили в деяких зоопарках і в 1929 році знову завезли в пущу. В 1939 році в розпліднику було вже 16 цих рідкісних тварин.

Поронюки побували у музеї Природи. Там є опудала тварин, які зникли на цій території та на землі через людський фактор.

"Гід розповідала, що у 17 столітті був вбитий останній тур на землі, зникли росомаха і перев'язка, дикий кінь тарпан, дикий кіт, летяга, європейська норка. Був час, коли в пущі був відсутній вовк", - каже Марія Поронюк.

У лісовому зоопарку відвідувачі національного парку можуть побачити зубрів, оленів, косуль, рись, вовків, ведмедя, лисицю, диких кабанів, пугача вухатого. А у живій природі у Біловезькій Пущі водяться зубри, благородний олень, косуля, лось і кабан. Найбільш численними з них є олень і дикий кабан, а нечисленним видом серед копитних є лось. У Біловезькій пущі мешкає всього лише близько його 80 особин. Хижі ссавці представлені 12 видами. Найбільш великі з них - вовк, рись, лисиця, єнотовидний собака, борсук і видра.

 

Зараз ви читаєте новину «У Біловезьку пущу їдуть подивитися на зубрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути