неділя, 10 лютого 2013 20:12

Роксолана, смажені каштани, футбол: чому варто поїхати у Стамбул
23

Вид на Босфор
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Мечеть Сулейманіє
Голуба мечеть
Айя Софія
Палац Долмабахче

Стамбул — це найбільше місто Туреччини, розташоване на двох континентах — в Європі та в Азії. Населення - 17 мільйонів людей. Місцеві радять відвідати місто весною. У цей час цвітуть тюльпани. Влітку надто спекотно і дуже людно. Зимою може бути холодно.

Роксолана

Роксолана, або Хюррем, як відому українку називають турки, мешкала у Стамбулі. У палаці султанів Топкапи можна зустріти чимало сувенірів із зображенням дружини Сулеймана. Її могила знаходиться біля найбільшої мечеті міста — Сулейманіє. Як би ми не ставилися до Роксолани, не можна заперечити той факт, що полонена українка досягла вищої влади в Османській імперії.

Архітектура

Айя-Софія, Голуба мечеть, Сулейманіє, палаци Топкапи та Долмабахче, Цистерна Базиліка — кожен турист зобов'язаний відвідати ці шедеври світової архітектури. Свята Софія була православним собором Візантії, потім стала мечеттю Османської імперії, а тепер — це один із найвідоміших музеїв світу. Голуба мечеть має шість мінаретів. Біля Сулейманіє відкривається фантастичний вид на Босфор і місто. У Топкапи можна подивитися на скарби султанів, зокрема один із найвідоміших діамантів світу - "Кашікчі" . У Долмабахче дух перехоплює від грандіозної зали урочистих церемоній. Також у палаці є ліжко на якому помер Мустафа Кемаль Ататюрк — перший президент Туреччини. Цистерна Базиліка - одне з найбільших і добре збережених древніх підземних водосховищ Стамбула. Там є дві голови Медузи Горгони.

Футбол

У Стамбулі мешкають п'ять футбольних команд, які грають у турецькій Суперлізі - "Бешикташ", "Фенербахче", "Галатасарай", "Касимпаша" та "Істанбул ББ". Навіть, якщо ви не фанат, піти на футбол все одно варто. Хоч би й для того, щоб подивитися, як яскраво та пристрасно вболівають турки. Крім того, стадіон "Бешикташа" "Іненю" - єдиний у світі з якого видно два континенти — Азію та Європу. На арені "Фенербахче" "Шюкрю Сараджоглу" донецький "Шахтар" виграв Кубок УЄФА.

Люди

Їхала дивитися архітектуру і визначні місця, але найкращі враження залишилися від людей. Турки були дуже привітними, постійно намагалися допомогти. Сподобалося, що продавці виявилися не нав'язливими. "Ні, дякую" вони розуміли з першого разу. Сервіс у кафе та ресторанах навіть з найнижчими цінами на дуже високому рівні. Для турків не проблема пригостити клієнта, який їм сподобався, чаєм чи кавою.

Їжа

У Стамбулі дуже багато різних ресторанчиків та кафешок. Кожного дня варто куштувати щось нове. Їжа смачна, а порції великі. Перекусити можна смаженими каштанами, вареною кукурудзою чи сіміті — великими турецькими бубликами з кунжутом. Все це продають на вулицях. Пити варто салеп — ексклюзивний зігріваючий напій, каву по-турецьки і чай у скляних чашках без вушок. Крім того, у Стамбулі є мережа кав'ярень Starbucks. В Україні поки ця компанія відсутня.

Транспорт

Пересуватися Стамбулом дуже зручно. У місті є легке метро (важке у процесі будівництва), трамваї, метро-баси, маршрутки, пароми та таксі. Особливо сподобалися трамваї — комфортабельні, безшумні, відносно недорогі (жетон коштує дві ліри). Ними можна доїхати майже до всіх цікавих туристу місць.

Коти

Любителям тварин — на вулицях Стамбула повно вгодованих котів. Подруга спокійно брала їх на руки, гладила. Біля церкви Святої Ірини бачили папуг. Птахи сиділи на деревах і кидали на землю горішки. Також у Стамбулі є два акваріуми з акулами, скатами та іншими жителями підводного світу.

Варто відзначити, що між Україною та Туреччиною діє безвізовий режим.

Зараз ви читаєте новину «Роксолана, смажені каштани, футбол: чому варто поїхати у Стамбул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути