четвер, 26 жовтня 2017 16:55

Мандрівка вихідного дня: Наталівський парк і спадщина цукрових магнатів Хариторенків
16

Дослідити туристичні цікавинки Харківської області – чудова ідея для маршруту вихідного дня. Одне з таких цікавих місць – Наталіївський парк. Знаходиться він приблизно за півтори години їзди від Харкова біля села Володимирівка. У парку можна прогулятися тінистими алеями парку, побачити церкву з незвичним куполом, водонапірну башту і браму вхідних воріт.

Автор: Олег БОЖКО
 

Наталівський парк – це мальовничий шедевр паркової архітектури XIX сторіччя. Маєток збудував меценат-цукрозаводчик Павло Харитоненко, а назву Наталівка дав йому на честь своєї молодшої доньки Наталії Горчакової, яка була княжною.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз більшість будівель маєтку закинуті і поступово розвалюються. Але найбільше збереглася і ретельно доглядається тут Спасо-преображенський храм, який розташований на відкритій місцевості і оточений лісом. Крім церкви, частково також збереглися конюшні, манеж і водонапірна башта.

При будівництві храму куполу вирішили надати незвичну форму: його зробили непропорційно великим загальним розмірам церкви. Цим церква багатьом нагадує візантійські мотиви. На стінах храму – багато декоративних елементів і навіть середньовічних рельєфів. Варто пройтися навколо церкви, щоб роздивитися їх детальніше. Церкву планували зробити місцем для молитви родини Харитоненків. Сам цукровий магнат хотів влаштувати тут музей ікон, але цим планам не судилося втілитися у життя.

 

У Наталіївському парку було кілька будівель, де наприкінці 19 сторіччя родина Харитоненків влаштовували вишукані вечері і обіди, запрошувала на чайні церемонії відомих гостей. Зокрема, тут бував письменник Антон Чехов.

Більшість будівель маєтку проектував знаменитий на той час архітектор Олексій Щусєв. А для оформлення церкви у Наталіївку запрошували найкращих майстрів і знавців своєї справи. Приміром, відомих скульпторів Олександра Матвеєва та Сергія Коненкова. Історики навіть припускають, що панно над головним входом у цей храм свого часу створив знаменитий художник Микола Реріх.

Автор: Олег БОЖКО
 

Гості парку потрапляли у садибу Харитоненків через красивий парадний вїзд. Багатьом він нагадував середньовічний замок, адже ворота виконані у вигляді арки і вкриті незвичною черепицею, а стіни входу збудовані з могутнього каміння з кованими воротами посередині. Водонапірну вежу у парку звели у готичному стилі. Зараз вона теж поступово руйнується.

Наприкінці 19 сторіччя, коли будували Наталіївський парк, майже до узбережжя річки висадили мальовничу каштанову алею. Варто сказати, на той час каштани були для України дуже екзотичним деревом. На жаль, багато дерев в алеї зберегти не вдалося. Зараз на їх місці ростуть вже молодші дерева.

Зараз ви читаєте новину «Мандрівка вихідного дня: Наталівський парк і спадщина цукрових магнатів Хариторенків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути