пʼятниця, 01 березня 2013 15:36

"Прогрес оминув Шрі-Ланку лише частково. На багатьох катамаранах з'явилися двигуни"
13

Фото: Фото Олексія та Олександра Тебенків

Під час подорожі Шрі-Ланкою кияни Олександр та Олексій Тебенко дослідили автентичні способи риболовлі. Місцеві рибалки запрошують туристів послідкувати за процесом з човна.

"Рибу на острові ловлять практично всюди. Нестачі водойм немає. Це й річки, і озера, і мілкі бухти. І, звичайно ж, океан — головне багатство і суть Шрі-Ланки. Найбільш вдалий час для риболовлі тут регулюється мусонами, тому може відрізнятися залежно від узбережжя. Для південного і західного цей період триває під час активності Північно-Східного мусону, з жовтня по квітень. В ці місяці океан спокійний, і сюди мігрують косяки зацікавлених у рибі туристів".

"Місцеві рибалки за окрему плату можуть запропонувати допитливим іноземцям подивитися дуже автентичний спосіб риболовлі. Рибалки збираються в артелі, беруть катамаран і сітку. Виходять у море, в той час як другий кінець сіті лишається на березі. Далі катамаран робить напівколо радіусом у кількасот метрів. Підходить до берега, тягнучи інший кінець сіті. Тоді починається довга й рутинна робота по її витягуванню. У процесі беруть участь всі люди артелі та небайдужі туристи."

"Прогрес оминув Шрі-Ланку лише частково. На багатьох катамаранах з'явилися двигуни. Якщо власникам катамарану не потрібні особливі умови і вони можуть виходити в море навіть під час шторму, то їх старші друзі по бізнесу на великих катерах виходять в океан лише з облаштованих хвилерізами бухт".

"Люди виходять рибалити на човнах увечері. У випадку успішного результату риболовлі, повертаються до берегу зранку. Спійману рибу зберігають у пластикових бочках із водою".

"Припаркувавшись, команда рибалок швидко змотує вудки. Тоді починають продавати рибу. Її перекладають із бочок у ящики, зважують. Після цього висипають рибу на причал, а звідти — перекладають у однокамерний "холодильник" - пенопластовий ящик з льодом. Процедуру повторюють, доки повністю розвантажать корабель. За необхідності рибу розрізають і продають частинами".

"Найбільш успішно тут продають тунця. Прибережні води Шрі-Ланки багаті рибою, тому й ціна на неї тут дуже низька. В день, коли ми спостерігали за незвичною риболовлею, тунця продавали по 300 рупій за кілограм. Це — 3 долари. Баракуда і малад коштували 400 рупій, креветки — 1000".

 

Зараз ви читаєте новину «"Прогрес оминув Шрі-Ланку лише частково. На багатьох катамаранах з'явилися двигуни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути