Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2012 06:30

На Алясці лосось клює на гачок без наживки

Автор: фото з сайта www.blog.fethastyx.com
  У затоці біля міста Хомер ловлять королівського лосося. Рибини сягають 90 сантиметрів завдовжки, важать до 60 кілограмів
У затоці біля міста Хомер ловлять королівського лосося. Рибини сягають 90 сантиметрів завдовжки, важать до 60 кілограмів

Киянин Анатолій Костецький провів відпустку на Алясці. У містечку Хомер на узбережжі Тихого океану живуть його родичі.

— Хомер називають частинкою Швейцарії, бо одразу за містом — гори. Влітку температура тримається близько 20 градусів, а взимку не опускається нижче нуля, — розповідає Анатолій Костецький, 31 рік. — Моя мама з новим чоловіком американцем спочатку жила у Флориді. А перебралися сюди. Чотирикімнатний будинок із двома санвузлами, гаражем і 2 гектарами землі купили за 100 тисяч доларів.

В Хомері живуть 4 тис. осіб. Будинки — одноповерхові дерев'яні. На березі затоки стоять вігвами, в яких живуть художники і хіпі.

— На вулицях ані смітинки. За два тижні лише раз побачив жерстянку з-під коли на асфальті. Зате в салонах машин — смітники. Під ногами аж шарудить від фантиків, пачок з-під цигарок та одноразового посуду. На Алясці туристи ловлять рибу. Тут водиться п'ять видів лосося, тихоокеанська тріска і морський окунь. Переді мною тут ловила рибу Ксенія Собчак.

Найняти риболовецький катер на шістьох осіб коштує $250. В Хомері кожна сім'я має катер. Щоб ловити рибу, треба купити ліцензію. Дозвіл на два тижні обійдеться у $100. Можна виловити до шести рибин за добу.

— У перший день лососі ловилися на гачки без наживки. Потім кльов припинився. Ми перепливли на інший бік затоки. Залишали собі тільки великі рибини. Ті, що легші 3 кіло, кидали назад у воду. Рибу треба переважувати на березі. Розрізавши горбушу або кету, американці викидають із неї червону ікру. Моя мама ходила з пакетом, просила, аби скидали їй. Улов в основному здають на рибзавод. Місцеві рибу та ікру майже не їдять. Харчуються картоплею фрі і курятиною. Або розігрівають удома піцу із супермаркету.

Ми запливали на катері на 40 кілометрів у глиб океану. Я виловив на спінінг великого ската. Торік був рекорд — витягнули палтуса на 160 кіло.

Біля катера Анатолій бачив морську видру. Вона не боялася людей. У місто заходять лосі. Водії зупиняються, щоб пропустити на дорозі куріпку з виводком. За 300 метрів від берега плавають кити. Туристів возять у заповідник, де водяться кадьяки — великі бурі ведмеді. У Хомер їдуть відпочивати з червня до кінця вересня. Готельний номер коштує $45-100 за добу.

Багатим туристам пропонують семиденну програму за $33,6 тис. з особи. Тричі возять на риболовлю в океан. Влаштовують польоти в гори на гідропланах.

Переліт із двома пересадками з Києва до Аляски обійшовся Анатолію в $2 тис.

Старовіри напиваються на свята

Мати Анатолія Костецького працює в середній школі Хомера. Викладає російську.

— У цій школі вчаться нащадки росіян — перших колонізаторів Аляски. Їх ще називають старовірами. Біля Хомера є три їхніх села. Американці до них не їздять. Самі старовіри зрідка приїздять у Хомер скуповуватися. Жінки — в довгих спідницях або сарафанах. На головах шашмури — квітчасті хустки. Чоловіки бородаті і мовчазні. Моя мама — російський філолог. У школі чула від дітей давні словечка. Наприклад, коли не хочуть обідати, кажуть: меня не манит поисть.

Поліцейських на вулицях Хомера можна побачити тільки на свята старовірів. Ті напиваються і їздять п'яні по місту. А так у Хомері не зачиняють двері на ключ, машини не обладнують сигналізацією. На Алясці не крадуть.

 

Зараз ви читаєте новину «На Алясці лосось клює на гачок без наживки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути