вівторок, 02 липня 2019 12:06

Понад $100 тис.: розповіли про ціни сходження на Еверест

Понад $100 тис.: розповіли про ціни сходження на Еверест
Ціна сходження на Еверест коливається до 150 тисяч доларів. фото надане Оксаною Літинською

Нещодавно Оксана Літинська зі Львова стала третьою українкою, яка зійшла на вершину Евересту. Про вартість подорожі розповіла Gazeta.ua.

Ціна коливається в межах від $25-150 тис. А фізична підготовка може тривати кілька років.

"Декілька років я готувалась до підйому на Еверест, як фізично, так і морально. У залі ходила на верстаті з наплічником кілька годин, їздила з чоловіком взимку щороку в гори Шотландії та Альпи, щоб навчатись техніці, знайти баланс і витрачати менше енергії. Такі поїздки можна робити на вихідних, а у звичайний день можна бігати або займатись в залі", – розповідає Оксана.

А ось коли відчуваєте себе готовими, Оксана радить знайти кваліфіковану команду, щоб у разі труднощів поруч був професіонал, який знає, що робити.

Вибираючи компанію, краще не економити, адже це відобразиться на кількості кисневих балонів і необхідних речах для безпечного підйому на вершину.

За що ти платиш в середньому $70 тис.:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 небезпек при сходженні на Еверест

1. Дозвіл для підйому на вершину. Приблизна вартість - $11 тис.

2. Робота шерпа. Варто брати шерпа, який має великий досвід. Ціна за його працю відповідно до професіоналізму та компанії, з якою піднімаєтеся.

3. Прогноз погоди. Це дуже цінна послуга. У світі є 4 людини, які займаються прогнозом погоди на Евересті. І ця послуга дуже потрібна, щоб раптом не почати підйом у сильний вітер, що дуже небезпечно.

4. Встановлення таборів. Табори встановлені тільки 2 місяці на рік: у квітні та травні. В інші місяці в горах сніг або морена. Часом табори переставляють через танення снігу.

5. Послуги медичного центру. У базовому таборі розташований медичний центр, який протягом 2-х місяців надає послуги. Це важливо, адже, як розповіла Оксана Літинська, саме вони за допомогою технічних засобів врятували життя її чоловіку, виявивши крововилив в очі. Це не дозволяло йому продовжувати підйом на вершину.

6. Спорядження альпініста. Я мала пуховий висотний костюм і зверху ще куртку. Декілька рукавиць, особливо тримала при собі електричні. Звісно, шапочку, окуляри, ліхтарик, кашкет та все інше, розповіла Оксана.

Джентльменський набір спорядження на гору може містити до 50 пунктів.

Зараз ви читаєте новину «Понад $100 тис.: розповіли про ціни сходження на Еверест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути