вівторок, 02 липня 2019 10:38

5 небезпек при сходженні на Еверест

Автор: надане Оксаною Літинською
  Небезпеки при сходженні на Еверест починаються вже в базовому таборі
Небезпеки при сходженні на Еверест починаються вже в базовому таборі

Цьогоріч 381 особа отримала дозвіл підйому на Еверест.

На Еверест прокладено 2 маршрути – північний із Китаю та південний із Непалу. Із Китаю маршрут комфортніший, адже до базового табору можна приїхати машиною. Проте він небезпечний тим, що два останні табори перед вершиною розташовані в зоні смерті.
Більшість людей надають перевагу виходу на вершину з Непальського боку. Як розповіла кореспондентові Gazeta.ua мандрівниця Оксана Літинська зі Львова, на маршруті з південного боку проходиш шлях із Лукли до базового табору через села. Так що спостерігаєш звичаї та культуру місцевих жителів. За цей час краще акліматизуєшся.

- Якщо хтось каже, що підкорив Еверест, то ви їм не вірте, тому, що гори були і залишаться там стояти. А ми, як мурашки, що самі себе підкорили та перемогли, щоб вийти на цю вершину, – каже Літинська. Вона стала цієї весни однією з трьох українок, які підкорили найвищу вершину Землі. Подорожувала з чоловіком, проте його досягнення через погіршення стану здоров'я не зафіксували.

Розповідає, на безпечне сходження усі отримують благословення у буддистському храмі, а в базовому таборі приносять жертву богині Джомолунгми, щоб вона оберігала. Але все ж дійти до кінця вдається не всім.

Із базового табору до вершини починається справжня боротьба із смертю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як фекалії туристів отруюють схили Евересту

Найбільш поширені перешкоди на шляху до Евересту називає Оксана Літинська:

1. Сходження лавин. Звук сходження лавин лякає вже в базовому таборі. 2015-го лавина зійшла аж до розташування табору.

2. Льодопад Кхумбу. Він перша та основна небезпечна перешкода в маршруті на вершину. Небезпечний своїми брилами льоду. Краще його проходити вночі, адже тоді менший ризик, що льодовик почне танути. Проходять його, використовуючи "кішки", а через великі тріщини ставлять драбини.

3. Нестача кисню. Дехто не розраховує потрібну кількість кисню або вирішує йти без нього. І це безглуздо.

4. Черга. Через недостатню фізичну підготовку дехто повільно рухається на вершину. У результаті створюються черги. У довгій черзі людина втрачає кисень і замерзає, а це може закінчитись смертю.

5. Сходинка Гілларі. До 2015-го Сходинка Гілларі була кам'янистою. Після землетрусу на ній з'явилось багато снігу. Але все ж вона вузенька та небезпечна.

Через виснаження за тиждень на горі Еверест вже загинули 8 туристів.

Зараз ви читаєте новину «5 небезпек при сходженні на Еверест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути