вівторок, 11 грудня 2012 17:50

Новий рік зустрічають за полярним колом у хатині саамів
20

Фото: Фото надані Ігорем Кучером

"Все більше українців хочуть незвично провести Новий рік, бо традиційні святкування потроху набридають, - каже Ігор Кучер, комерційний директор туристичної фірми "Таймтревелз". Пропонує клієнтам недорогі сімейні та молодіжні поїздки у Лапландію.

"Цього року святкувати Новий рік у Фінляндії їде група із 56 людей. Вільних місць вже немає, бо ціни на поїздку найнижчі на туристичному ринку України. Можна буде поїхати також у березні, бо в на півночі Фінляндії на початку весни ще лежатиме сніг. Помандруємо до найпівнічнішого гірськолижного курорту країни. Там — найвищі шанси побачити північне сяйво. Цієї зими спостерігатиметься пік сяйва за останні 55 років", - розповідає Ігор.

Туристам видадуть сертифікати про перетин Полярного кола. Також вони матимуть змогу покупатися у Північному Льодовитому океані на території Норвегії. Спершу мало хто хоче, але потім багато хто купається. Відвідають місто Рованіємі - офіційну резиденцію Санта Клауса.

"Справжній фінський Санта, як вважається, говорить на всіх мовах світу. Цього ми не перевіряли, але, принаймні, російською та українською жартує з туристами".

Зараз у Лапландії триває полярна ніч.

"Сонце не сходить над обрієм взагалі. Триватиме це всю зиму. Фіни називають цей час "каамос". Проте каамос не схожий на нашу ніч. Завдяки снігу не так темно, а сонця хоч і не видно, проте неймовірне гарне багряне небо можна спостерігати двічі на день".

"Раніше на Новорічну ніч ми їздили автобусом у ліс до так званого "дикого котеджу". Автобус від'їжджав назад до цивілізації, а ми лишалися самі, на тлі незайманої природи. На подвір'ї набирали у відра сніг. Коли розтавав, воду із нього можна було пити, настільки чистою вона була".

Каже, цього року туристи святкуватимуть Новий Рік на території оленячої ферми у хатинах саамів.

"Це древній народ, який мешкає за полярним колом у Фінляндії, Норвегії та Росії. Українських туристів під Новий рік саами пригощатимуть стравами із оленини та розважатимуть традиційними співами йойк під гру на шаманських барабанах. Насправді, йойк не є піснею в нашому традиційному розумінні".

Співається він низьким гортанним голосом, не має початку і кінця та складається з кількох слів, що повторюються всю пісню.

"Саамські пастухи вночі відлякували йойком вовків. Йойк також мав ритуальне значення, що і зараз відчутно по його шаманським мотивам. Не дивно, що християни раніше його забороняли".

До Нового Року туристи кататимуться на фінських санях.

"Їх запрягатимуть вісьмома лайками, а туристів вкриють шкурами оленів. В одних санях завжди двоє - пасажир, що сидить в санях, та водій, що стоїть позаду. Правда водій фінських саней має ще менше важілів керування, ніж водій трамваю - лише гальма, що врізаються в сніг і здатні зупинити шалений біг собак".

Скеровувати собак не потрібно - шлях засніженим лісом вони знаходять краще людей.

"Але якщо лайок зупинити надовго, вони можуть спрямувати свою енергію на вирішення міжусобних конфліктів. Тоді буває доводиться міняти лайок між упряжками. Це відбувається швидко, як заміна колес на Формулі один"

"Лайки живуть лише в холоді. Якщо кілька днів тримати їх у приміщенні — захворіють. Незабаром після народження щенята вже сплять у снігу"

Всі бажаючі зможуть пройти курс орієнтування в дикій природі Лапландії. Після нього ви зможете вижити в лапландському лісі маючи тільки ніж та сірники! Найцікавіше - це будування іглу зі снігу. Який би не був мороз - у власно збудованому іглу температура буде близько нуля.

 

Зараз ви читаєте новину «Новий рік зустрічають за полярним колом у хатині саамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути