четвер, 15 вересня 2011 10:15

Фіни транспортували морем трьохповерховий будинок
6

Фото: Фото: membrana

Таке перевезення будинку називають першим у світовій історії. Твердження спірне, але важко пригадати, щоб хтось раніше перевозив морем трьохповерхову офісну будівлю, незадовго до цього побудовану в закритому приміщенні.

Про морську подорож повідомила фінська будівельна компанія NEAPO. Це її нова будівля довжиною 33 метри, заввишки 12 м і вагою 220 тонн здійснила вояж по Архіпелаговому морю. 8 вересня будинок на баржі приблизно за три години добрався з порту Турку на острів Хірвенсало (Hirvensalo).

NEAPO створює будинки за власною технологією, яка називається Fixel. Це сталеві панелі із структурою, яка нагадує соти бджіл, - легка, недорога, але міцна альтернатива звичайним залізобетонним виробам. З панелей Fixel збираються модулі (аж до чотирикімнатної квартири), які потім з'єднуються в будівлю потрібної конфігурації.

"Будівництво" дому для Хірвенсало розпочалося в грудні 2010 року. Він був зібраний у гігантському ангарі з трьох модулів. Тут же, на верфі, будинок отримав всю зовнішню і внутрішню обробку, системи опалення та вентиляції, були проведені всі електромонтажні роботи, встановлене освітлення та сантехніка. Тобто будинок фактично здали під ключ. Залишалось тільки передати власникові цю нерухомість. Іншого шляху крім транспортування морем не було, тому вирішили будівлю перевезти на баржі.

За оцінками фінів, аналогічний бетонний будинок важить у п'ять разів більше і його не можна транспортувати в зібраному вигляді. Між тим NEAPO свої будинки перевозить і по автомобільних дорогах, проте в триповерхового офісу був лише один спосіб дістатись до свого власника. За необхідності будинок можна буде перенести ще декілька раз.

Зараз ви читаєте новину «Фіни транспортували морем трьохповерховий будинок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути