вівторок, 13 вересня 2011 17:23

Штучні вулкани будуть боротить з глобальним потеплінням

Штучні вулкани будуть боротить з глобальним потеплінням

Британські вчені та інженери вважають, що нашу планету слід глобально охолодити. Нещодавно була сконструйована установка, яку творці назвали "штучним вулканом". За допомогою неї можна буде розпилювати суміш в атмосфері, яка затримує сонячні промені.

Фахівці інженерної геології - науки здебільшого теоретичної - готуються оголосити про проведення перших у світі польових випробувань "штучного вулкану".

Британський уряд уже виділив дослідникам грант розміром 1,6 мільйони фунтів стерлінгів, а підтримує проект Королівське суспільство. В основі концепції SRM (solar radiation management, управління сонячною радіацією) - ефект виверження вулканів.

Суть плану: накачану гелієм величезну повітряну кулю розміром з пристойний стадіон розмістять на висоті майже 25 кілометрів від поверхні Землі. Триматись на місці вона буде завдяки гігантському шлангу, який, у свою чергу, буде вкидати в стратосферу "рятівні" хімічні частинки. Крапельки сульфатів і аерозольних "пилинок", які відбивають сонячні промені, не дадуть їм нагрівати поверхню планети.

Проведення тестів заплановано на жовтень. Самі випробування не завдадуть шкоди навколишньому середовищу, а от подальше використання подібної системи, за словами представників ряду природоохоронних організацій Великобританії, може бути небезпечним - не виключено, що через системи охолодження зміниться кількість опадів, а сільгосппродукція набуде якихось нових малоприємних властивостей.

Зараз ви читаєте новину «Штучні вулкани будуть боротить з глобальним потеплінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути