понеділок, 10 січня 2011 17:33

Науковці з'ясували, скільки ще триватиме глобальне потепління

Науковці з'ясували, скільки ще триватиме глобальне потепління

Посилення глобального потепління клімату не припиниться як мінімум найближчу тисячу років навіть при повній забороні парникових викидів в атмосферу починаючи з 2100 року. Танення льодовиків у західній частині Антарктиди триватиме до 3000 року.

Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience.

"Ми спробували змоделювати кліматичні наслідки сценарію, згідно з яким використання викопних вуглеводнів буде повністю припинено і більше не буде антропогенних викидів СО2 в атмосферу. Нам було цікаво, наскільки швидко може відбутися звернення назад поточних тенденцій в кліматі і чи можуть ці тенденції посилитися", - сказав провідний автор публікації - професор Шон Маршалл (Shawn Marshall) з Університету Калгарі (University of Calgary), слова якого наводить прес-служба цієї організації.

Автори модельного дослідження за допомогою своєї комп'ютерної моделі показали, що Північна і Південна півкулі Землі помітно відрізняються за сприйнятливостю до потепління - в Північній півкулі до кінця третього тисячоліття буде спостерігатися повільне повернення клімату до вихідних параметрів, тоді як клімат Південної півкулі буде реагувати на зміни концентрації СО2 в повітрі з великою затримкою.

У результаті такі регіони планети, як територія сучасної Канади, можуть до 3000 року значною мірою повернутися до сучасних кліматичних параметрами. Тоді як у Південній півкулі буде спостерігатися постійне наростання середньорічних температур. Це призведе, зокрема, до опустелювання 30% родючих земель північної частини Африки і потеплінню вод поблизу берегів Антарктиди приблизно на 5 градусів Цельсія, що неминуче викличе повне танення льодовиків західній частині цього континенту.

Такі відмінності вчені пояснюють повільним змішуванням вод північної частини Атлантичного океану з південними водами Атлантики.

"Така інерційність середніх і глибоководних течій, які впадають у південні води Атлантики, означає, що викиди СО2 в атмосферу, що були в минулому сторіччі, але зараз починають приводити до підвищення температури води", - додав Маршалл.

Вчені також продемонстрували, що подальше потепління призведе до посилення вітрів і буде супроводжуватися більш інтенсивним перемішуванням вод, а отже - і більш інтенсивним перенесенням тепла з поверхневих вод в глибинні водні маси.

Тепер вчені мають більш точно визначити тимчасові рамки, протягом яких має відбутися танення льодів Західної Антарктиди.

За матеріалами РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Науковці з'ясували, скільки ще триватиме глобальне потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути