четвер, 29 листопада 2012 14:02

Батумі повільно перетворюється на "грузинський Дубай"
29

Фото: Фото: Оксана Товарянська

У Батумі добратися легко: за 60 гривень з людини проїхали 180 кілометрів на таксі із Кутаїсі. В автівці нас було четверо. Альтернативою є маршрутки, які йдуть із Тбілісі новозбудованим автобаном коло 3 годин. Відправляються щогодини, вартують 15 ларі (75 гривень).

В дорозі активно лускали лісові горішки - їх таксист Івано підкидав нам увесь час. Кажуть, це і є грузинська гостинність, коли, окрім очікуваної послуги, отримуєш також неймовірний сервіс та насолоду від спілкування.

Про президента Саакашвілі відгукується неохоче: "Тепер треба багато працювати. От, будують ці дорогі готелі, але хіба я колись зможу там зупинитися?". Запитуємо: "А як Вам взагалі Батумі?". Відповідає: "О, Батумі – моє улюблене місто. Там гарно: море, гори і сонце. Якийсь арабський шейх подарував місту 40 тисяч пальм, а наступного року мають привезти ще 20 тисяч. Там є ці, хмарочоси, все по-європейськи. Саакашвілі взагалі планував зробити з Батумі грузинський Дубай. Тепер приїжджає багато вірмен до нас. У них є нафта, є гроші, але моря нема."

Батумі справді дуже сподобався. Це прекрасна і недорога альтернатива кримському відпочинку. Усі, хто неодноразово бував у Криму, будуть приємно вражені: довга та головне широка набережна для вечірніх прогулянок, облаштовані місця для переодягання, і основне – немає тисняви на пляжі, а навпаки – вільного місця скільки хочеш. Усюди на прокат можна взяти велосипед. Винайняти кімнатку можна від 50-100 гривень на добу з однієї персони. Харчування обійдеться недорого, а ціни на овочі та фрукти приємно здивують, скажімо, кілограм справжніх персиків вартує на ринку 5-6 гривень.

І неодмінно спробуйте хачапурі по-аджарськи. Неймовірно смачно його готують саме тут, в столиці Аджарії.

Батумі – місто контрастів, яке активно розбудовується. Старе місто датується серединою XIX століття, зараз майже усе відреставроване. По сусідству зі старими будинками та звичними панельними "хрущовками" – хмарочоси, як от вежа "Абетка", готелі Sheraton, Radisson, у процесі будівництва Hilton, Hyatt, Kempinsky,Mandarin oriental та інші. Центр справді гарно облаштований та орієнтований на туристів. Відійшовши від гамірних вулиць, потрапляєш у справжній Батумі без зайвого лиску. Але тут теж видно, що місто набуває нових форм.

На ринку купила дідусеві тютюну до самокрутки, хоча знаю, що бабуся буде сильно сваритись. Він зрадіє, адже у нас вже такого не купиш.

Цікавинки міста: порт, а також статуя "Кохання" у формі двох великих стилізованих залізних тіл - чоловічого та жіночого. Кожні 10 хвилин вони рухаються назустріч один одному, цілуються та зливається воєдино – такою і має бути справжня любов.

На вулицях в основному чути російську, подекуди українську мову. Українці будуть приємно здивовані: пам'ятники Тарасу Шевченку та Лесі Українці стоять у центрі міста неподалік набережної.

У Батумі вам не доведеться сумувати, адже навколо багато місць які варто відвідати: ботанічний сад, найдавніша римська фортеця Гоніо (12 км), містечко Сарпі, що знаходиться на грузинсько-турецькому кордоні (20км), Кобулетті – кажуть, там найкращі пляжі (18 км).

У місті проживає 180 тисяч осіб.

 

Зараз ви читаєте новину «Батумі повільно перетворюється на "грузинський Дубай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути