вівторок, 02 вересня 2008 15:01

У німецький бункер впускають безплатно

На початку серпня туристам та жителям Німеччини вперше показали бункер  колишнього керівництва НДР. Його відкриють для відвідувачів до кінця жовтня.

Бункер збудували на випадок ядерного удару в Берліні. 1983 року будівлю вважали найсучаснішою спорудою в країнах Варшавського договору. Сучасні експерти погоджуються, бо й досі не знають, як зроблені підвішені кімнати-контейнери для пом"якшення дії ударної вибухової хвилі. Споруду постійно тримали у стані бойової готовності й повної секретності. Але жодного разу не використали за призначенням.

— Бункер такий великий, що в ньому легко загубитися, — розповідає Себастіан Теншерт, 44 роки, залізничник та екскурсовод за сумісництвом.

Підземний притулок спорудили в лісі поряд із містечком Пренден на північ від Берліна. Триповерхова будівля розташована на глибині 21 м під землею. У бункері є 400 приміщень, велика кухня і конференц-зал.

Бункер збудували так, щоб 400 чоловік, повністю ізольовані від зовнішнього світу, захищені від радіації, хімічної та біологічної загрози, могли прожити в ньому 14 днів. Об"єкт слугував і запасним командним пунктом, бо тут були усі засоби зв"язку.

Бункер збудували так, щоб 400 чоловік могли прожити 14 днів

У "годину ікс" тут мали знайти притулок лідер НДР Еріх Хонеккер, генерали, партійні боси, міністри, армійські й цивільні помічники.

Після об"єднання Німеччини бункер залишився без нагляду. Кілька років мародери розтягували інвентар із бомбосховища. Згодом біля входу поставили поліцейський пост. Протягом 15 років доступу в середину приміщення не було.

Нині оглянути бункер можуть групи по 10 чоловік. Екскурсія безплатна.

Восени вхід у приміщення заллють бетоном.

Зараз ви читаєте новину «У німецький бункер впускають безплатно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути