середа, 19 вересня 2007 15:12

У Женеві щороку висаджують клумбу-годинник

Автор: фото: reuters/denis balibouse
  Вівці фермера зі Швейцарії Якуса Муріса майже все літо провели на гірських полонинах. За цей час його родина виготовила майже 200 головок сиру вагою 40 кілограмів кожна. Швейцарець щодня сам доїть корів. Весь сир Якус зберігає в льосі — щоб продукт добре
Вівці фермера зі Швейцарії Якуса Муріса майже все літо провели на гірських полонинах. За цей час його родина виготовила майже 200 головок сиру вагою 40 кілограмів кожна. Швейцарець щодня сам доїть корів. Весь сир Якус зберігає в льосі — щоб продукт добре

"У Швейцарію я поїхала у відрядження, — розповідає киянка Ольга Розсоха, 25 років. — Разом зі співробітницею на два тижні. Я тоді працювала в компанії "Аеросвіт".

У Женеві жінок поселили в готелі, недалеко від аеропорту.

— Я відразу зрозуміла, що подорож у країну, що межує з Італією, Німеччиною, Францією та Австрією, буде дивовижною, — каже Розсоха. — У перший день, гуляючи околицею міста, ми ледь не перетнули кордон із Францією. Добре, що вчасно побачили вказівник.

У кожного є якісь асоціації зі Швейцарією, вважає Ольга. Відомо, наприклад, що країна виготовляє найточніші у світі годинники. Щороку в центральному парку Женеви висаджують клумбу з квітів у вигляді годинника діаметром 5 м. Його механізм зарито в землю. Довжина секундної стрілки — 2,5 м. Щороку висаджують 6,5 тис. квітів. Вони квітнуть усе літо. Таку клумбу вигадали 1955 року. Відтоді щоразу її засаджують по-новому.

— Хто буде в цій країні, раджу сходити на сироварні, — веде далі Розсоха. — Там лишилися і старі, де майже все роблять вручну, і нові — повністю механізовані. Сучасним підприємством може керувати одна людина. Для мене було несподіваним, що запах у сироварнях дуже неприємний, — сміється, — я би навіть сказала, там смердить.

У Женеві магазини працюють до 17.00

Екскурсантам пропонують купити кавалок свіжозвареного сиру за ціною від $40 за 1 кг.

Ритм життя в Женеві чимось схожий на нашу провінцію, вважає Ольга. Тихо, спокійно. Магазини працюють до 17.00. А у п"ятницю о третій майже все зачинено. Тож про харчі треба дбати заздалегідь.

— Такого смачного хліба й молока, як у Швейцарії, я не куштувала ніде, — каже із захопленням. — Таке враження, що там усе більш солодке та духмяне.

— Корів швейцарці шанують більше за людей, — жартує. — Вони доглянуті та чисті. Їхня шерсть виблискує на сонці. Щороку у країні святкується "День корови". Дітям на вулицях роздають повітряні кульки, а в супермаркетах безкоштовно частують молочними коктейлями.

Перед поїздкою друзі порадили жінкам сходити до найбільшого в Женеві фонтана. Виявляється, він б"є у центрі озера. Висота струменя сягає 140 м. Близько до нього підійти неможливо — вода з величезною силою розбризкується навколо.

У Женеві багато парків. Трава скрізь росте густа, соковита.

— А ще у Женеві багато цікавих скульптур. Мене вразив пам"ятник напівзгаслому сірникові заввишки майже три метри. Я дізналася, що сірники вигадали у Швейцарії.

Ольга радить також з"їздити у містечко Монтре — хвилин 40 електричкою від Женеви. Там є замок, у якому Байрон написав свого "Шильйонського в"язня". А неподалік готелю "Монтре-Палас" є пам"ятник Фреді Меркюрі. Він був почесним громадянином країни.

Для в"їзду у Швейцарію треба мати зареєстровану нерухомість

— Щоб в"їхати у Швейцарію, треба перш за все мати постійну високу зарплату в Україні, — каже Владислава, оператор столичної фірми "Туртайм". — У посольство приносять оригінал трудової книжки й довідку з місця роботи про діяльність організації. Якщо турист не має зареєстрованої нерухомості та банківського рахунку, швейцарське посольство нізащо не погодиться впустити його у свою країну.
Усі документи мають бути перекладені англійською мовою. Клієнт може зробити це сам або за рахунок турфірми. Переклад одного бланку коштує 35 грн. Візу відкриють протягом тижня.
— Але навіть після подачі всіх документів посольство Швейцарії може відмовити, — попереджає Владислава. — Окрім Женеви, ми радимо туристам відвідати Лозанну й побачити там собор Нотр Дам. Його будівля вражає.
Екскурсійний тур на 10 днів з авіаперевезенням коштуватиме $1700. Автобусом — $1300.
— Їхати автобусом зовсім не страшно, — запевняє Вікторія, оператор турагентства "Капітал Тур". — Я торік восени каталася автобусом по Європі й нітрохи не шкодую. Усі зекономлені гроші витратила на екскурсії та подарунки.

Зараз ви читаєте новину «У Женеві щороку висаджують клумбу-годинник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути