Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 17:38

У кратері від метеориту знаходять алмази

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Олександр Роговий, директор Липовецького архіву на Вінниччині, в Іллінецькому кратері зібрав з десяток камінців, у яких можна знайти алмази
Олександр Роговий, директор Липовецького архіву на Вінниччині, в Іллінецькому кратері зібрав з десяток камінців, у яких можна знайти алмази

Між селами Лугове Іллінецького району та Іваньки — Липовецького на Вінниччині є метеоритний кратер. Його діаметр сягає 7 км, а глибина 600–800 м. Учені вважають, що ця астроблема (зоряна рана. — "ГПУ") найбільша та найстаріша в Європі. Метеорит упав 400 млн років тому.

Із райцентру Липовець до кратера можна добратися дорогою до села Іваньки. Нею Тарас Шевченко йшов зі Сквири до Кам"янця-Подільського.

— Довго ця астроблема була засекречена, — спускається в кратер директор Липовецького архіву Олександр Роговий, 50 років. — Найбільший у світі агат, який утворився під час зіткнення метеорита, знайшли тут. Нині він у Берлінському музеї.

Через засекреченість кратер не внесли до реєстру "Семи чудес Вінниччини". Але він є в місцевому реєстрі — "Перлини Поділля".

Гори складаються із багатьох плоских камінців. Вони ніби підігнані один до одного. Каміння нагадує піщаник. Насправді — це граніт, що спікся.

— Тут можна видобувати алмази, — каже заступник голови обласного управління екології 50-річний Іван Українець. — Але вони маленькі, долі міліметра в діаметрі.

Алмази знаходять лише у двох кратерах на Землі. Один з них — на Вінниччині.

— Звідси всі несуть пакети каміння, — витягає з гори спечені камені Роговий. — Їх треба дарувати з побажанням знайти всередині алмази.

Жителі сіл Лугове, Іваньки та Жорнище з картерного каміння зводять будинки та погреби.

— Гарний матеріал, — показує підмурок хати, викладений із таких камінців 50-річний луговчанин Валерій Парубок. — Ні холод, ні тепло не пропускає. Мій дід із цього каменю жорна зробив. Сусіднє село називається Жорнище. У давнину з цього каменю робили жорна й торгували ними.

На гербі села Іваньки зображена гора, що димить.

— Доки Землю не сфотографували з Космосу, всі думали, що цей кратер утворився від виверження вулкана, — говорить Роговий. — Тільки у 1980-х  довели, що вирва — космічного походження.

Сам метеорит не знайшли.

— Усі знають, що він є, бо металошукачі показують. А дістати не можуть. Він глибоко лежить, — розповідає директор Вінницького планетарію 65-річна Марія Левченко. — Серед бізнесменів модно замість діамантів вставляти в персні шматочки метеоритів. Вважають, що вони притягують успіх.

Учені припускають, що метеорит мав діаметр 230–300 м. Його частини, які під час падіння відколювалися, люди знаходять в Іллінецькому та Липовецькому районах.

Наступний метеорит впаде 2029-го

Учені вирахували, що 2029 року на Землю впаде астероїд Апофіз, уламок загиблої планети Фаетон. За величиною він приблизно такий, як Іллінецький астероїд. Розмір у діаметрі 300–350 м. У радіусі 78 км після падіння не залишиться нічого живого. Учені оголосили конкурс на кращий проект, який відверне зіткнення. Перша премія — $50 тис., друга — $25 тис.

Зараз ви читаєте новину «У кратері від метеориту знаходять алмази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути