вівторок, 08 квітня 2008 15:22

У Китаї за чай грошей не беруть

Автор: фото з родинного архіву Діани Богди
  У китайському Шанхаї містом їздять приватні триколісні мотоцикли на бензині. Це значно дешевший транспорт, ніж державні таксі, хоча він заборонений законом
У китайському Шанхаї містом їздять приватні триколісні мотоцикли на бензині. Це значно дешевший транспорт, ніж державні таксі, хоча він заборонений законом

"Шанхай порівняно молоде місто, йому 200 років. Свої звичаї й традиції китайці дуже шанують", — розповідає Діана Богда, 29 років, про свою поїздку до Китаю. Там киянка прожила місяць. Ми зустрічаємося з Діаною у столичній кав"ярні.

— У тамтешніх ресторанах обслуговують зовсім не так, як у нас. Наприклад, доки ми з чоловіком роздивлялися меню, офіціант приніс чайник зеленого чаю. Свіжий напій носили весь вечір, хоч ми й не замовляли.

За чай у Китаї грошей не беруть. Бо то традиція — пити його постійно. Якщо в меню нічого не припало до душі, можна напитися чаю й піти деінде. Китайці тільки подякують, що людина зайшла до їхнього закладу.

— Їхній китайський чай — це зовсім не те, що в нас продається, — сміється Богда. — Коли мені кажуть, що не люблять зеленого чаю, я кажу: бо ви його не пробували.

Зелений чай корисний лише свіжий. Чим довше він лежить, тим швидше втрачає смак і корисні речовини.

— Собачатину не їла й навіть не хочу пробувати. Однак на базарі продають таке м"ясо, а в ресторанах є страви з собаки.

На ринках у великих сітках продають живих жаб, креветок і рибу

На ринках у великих сітках продають живих жаб, креветок і рибу. Вбивають "товар" у присутності покупця. Рибу нарізають шматочками. У жаб відрізають лапки, бо тільки їх можна їсти.

Діана Богда каже, що китайці економні й винахідливі. Для електроенергії та опалення використовують природні ресурси. Наприклад, бойлери працюють на сонячній енергії.

— На всіх дахах міста установлено сонячні батареї, — пояснює жінка. — У стелю ванних кімнат умонтовано лампи підігріву. Вони схожі на лампи з операційних. Щоб покупатися, стаєш під лампу, яка випромінює тепло. З крана ллється сонцем підігріта вода.

У Шанхаї поганий ґрунт, тому кожне дерево — на вагу золота. За ними китайці ретельно доглядають. Щоб рослини не замерзали взимку, стовбур обмотують широким канатом і роблять козли, які його підтримують і допомагають рівно рости.

— Але їхньою безпосередністю я була шокована! Хлопцю в метро стало цікаво подивитися на мене — європейку. Через натовп не міг добре розгледіти. Так він обійшов людей, став поряд зі мною і витріщився, — обурюється Богда.

У Шанхаї високошвидкісні траси побудовані в кілька рівнів. На деяких перехрестях Діана побачила їх п"ять.

— Заради цікавості підрахувала, на рівні якого поверху мчить наш автомобіль. Виявилося, на висоті дев"ятиповерхівки. Як водії орієнтуються, куди їхати — поняття не маю, — дивується жінка. — На ходу вони постійно підрізають один одного. Але нахабніші за автомобілістів — велосипедисти. За тамтешніми законами, якщо водій машини зіб"є велосипедиста, винуватим вважатиметься автомобіліст.

У ресторанах немає виделок і ножів

У китайських ресторанах ставлять круглі столи, посередині яких вбудовано скляний диск, що крутиться.
— На цей диск кладуться різні наїдки. Не треба тягнутися через увесь стіл за якоюсь стравою, — говорить киянка Діана Богда.
Спершу китайці їдять салати. Вважають, що зелень очищає шлунок і готує його для прийняття важкої їжі. Потім подають м"ясне. Після нього — рибу. А на завершення, замість компоту, обов"язково готують суп. Тарілка з рисом на столі стоїть завжди. Рис варять без солі і спецій на паровій бані.
— Їхній рис не розсипається, тримається купи, наче спресований, — пояснює Богда.
На десерт їдять фрукти — кавун чи апельсин. Із спиртного віддають перевагу теплому жовтому китайському вину.
— Гадость рідкісна, — сміється Діана, — однак корисне. — У мене був нежить, то я випила ввечері такого вина, а на ранок була здорова.
Киянка не дуже вправно вміла користуватися паличками. Спитала в офіціантів, чи немає в них виделки й ножа. У ресторані знайшли лише виделку.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї за чай грошей не беруть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути