четвер, 04 березня 2010 19:31

Сходження лавин провокують туристи

Столичний альпініст Дмитро Вітрак, 30 років, щозими ходить у гори. Минулого року йому довелося витягувати з-під завалів снігу групу туристів. 10 людей засипало на карпатській горі Піп Іван Марамороський, що поблизу Рахова.

— Нам подзвонили рятувальники, попросили про допомогу. 15 кілометрів йшли пішки по снігу, — розповідає. — Дістались місця надвечір. На схилі поламало та зрізало всі дерева. Десь 50 метрів засипало льодом та битим камінням. Нам видали лавинні щупи — триметрові палиці, якими тицяють по снігу. Два дні шукали людей. Дістати вдалося лише шестеро живих. Вони були обморожені, двоє вже впали в кому від холоду та задухи. Чотирьох витягнули мертвими. Врятували б усіх, якби вчасно дізналися про сходження лавини.

Найважливішою під лавиною є перша година. Далі вибратися все важче.

— Якщо вас засипле, спробуйте перше визначити, де верх, а де низ. Для того плюньте вперед і подивіться, куди впаде слина. Туди проривайте тунель, — говорить київський лавинолог Віктор Кристицький, 53 роки.

Кликати на допомогу немає сенсу. Сніг настільки пресується, що звуку ніхто не почує, навіть якщо людина лежить на глибині всього кілька сантиметрів.

Лавини утворюються після того, як на льодяній вершині назбирається багато снігу. Він стає важким і в один момент відколюється разом з льодом.

— Але основна причина — лижники та туристи. За п"ять років з 20 карпатських лавин 15 спричинили люди. Вони наступають на так звані карнизи. Це намети снігу, що накопичуються на гірських хребтах. Під ними немає каміння, тому вони легко відламуються. Особливо коли лижники їдуть по схилу. Тоді карнизи важко помітити.

За 2009 рік у світі від лавин загинуло 54 людини. Із них 25 займалися гірськими лижами.

Віктор Кристицький не радить йти в гори у вітряну та снігову погоду. Також небезпечно пускатися в дорогу у відлигу.

— Після потепління часто знову вдаряють морози. Сніг стає крихким, тому легко може обвалитися під ногами. Свіжий сніг теж загроза. Замети більше 30 сантиметрів погано тримаються на схилах, скочуються донизу.

Зараз ви читаєте новину «Сходження лавин провокують туристи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути