Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 01:30

Пізанську вежу трохи вирівняли

Пізанську вежу в Італії відкрили для туристів 18 грудня. Після ремонту, який тривав вісім років, споруда стала рівніша на 45 см. Здебільшого роботи проводили вночі. Удень відвідувачів пускали лише на нижні яруси.

— Вежа вже ледве трималася. За нашими прогнозами, вона могла впасти років за 10–15, — каже Джузеппе Бентівольо, італійський експерт із реставрації. — Споруда була нахилена до землі під кутом 5,5 градуса замість звичних для неї 3,9. Аби вирівняти, довелося вибрати з південного боку землю. Роботи вели дуже повільно, будівлю підтримували на сталевих тросах. Найближчі 200 років вона точно не впаде.

Реставратори чистили кам'яні блоки від бруду лазером, щітками і шприцами.

— Колись солоні хвилі омивали нижню частину архітектурної пам'ятки. Через це каміння вивітрювалося і кришилося. Шкоди йому завдавали також туристи й голуби, які гніздилися на вежі.

Киянка Олена Смілка, 39 років, була на екскурсії в Пізанській вежі:

— Вхідний квиток коштував 30 євро на двох. Діяв лише півгодини. За цей час мусили піднятися наверх — там близько 300 сходинок, роздивитися і спуститися. Ліфта нема. Коли піднімалися, таке враження, що півпляшки вина випила. Це через нахил вежі. Сходинки дуже стоптані й розміщені по колу, ніяких поручнів нема. На оглядовому майданчику огорожа хистка. Коли нахиляєшся, аби роздивитися навколо, можна запросто донизу полетіти. Найгірше було спускатися — думала, що впаду. Йшли з чоловіком за руки і трималися за стіну.

Зараз ви читаєте новину «Пізанську вежу трохи вирівняли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути