четвер, 22 травня 2008 18:16

Піраміду в Березовій Рудці збудували на крові тварин

Автор: фото: Ірина ПОТАНІНА
  16-річна першокурсниця аграрного технікуму в Березовій Рудці на Полтавщині Катерина Балан часто приходить подивитися на піраміду за сільським клубом
16-річна першокурсниця аграрного технікуму в Березовій Рудці на Полтавщині Катерина Балан часто приходить подивитися на піраміду за сільським клубом

У Європі є три піраміди-усипальниці, збудовані за зразком єгипетських. Одна стоїть у Римі, дві інші — на Полтавщині, у селах Березова Рудка Пирятинського та Комендантівка Кобеляцького районів. Місцеві жителі кажуть, що ці споруди мають цілющі властивості.

Село Березова Рудка — за 10 км від траси Київ–Харків. Дорогою подорожувальники зупиняються в селі Крячківка.

— У нас є колодязь із лікувальною водою, — сусід в автобусі показує у вікно. — Люди їдуть, щоб її набрати. Десь років сто тому для місцевого пана Липського викопали криницю. У селі не було доброї води. Уві сні панському сторожеві янгол указав місце, в якому треба копати.

10-метрова піраміда стоїть у Березовій Рудці за клубом. Зверху поросла молодими деревами.

— Вона відома на весь світ, — хвалиться директор місцевого краєзнавчого музею Валентина Гончар, 65 років. — 1899 року її збудував представник п"ятого покоління роду поміщиків Закревських — Гнат Закревський. Він був послом Росії в Єгипті.

Місцеві селяни звели піраміду поряд із кладовищем. Цеглу брали з двох заводів Закревських, у селі. Стіни розписали біблійними фресками, текстами зі Святого Письма. Усередині виклали великий хрест і зробили місце для моління.

— Раніше на вході до піраміди стояла фігура крилатого янгола у зріст людини, — переказує Гончар. — Зберігся лише тулуб із відбитою головою. Він нині в музеї.

1906 року в піраміді поховали Гната Закревського, за шість років — його сина Платона.

— У революцію 1918-го солдати викинули прах поміщиків у канаву, — веде далі директор музею. — Люди боялися, щоб привиди не блукали селом, тому перепоховали. Поставили поміщикам скромні надгробки.

Після спорудження Будинку культури сільська влада намагалася завалити піраміду. Таємно ввечері будівельники підігнали бульдозер, але розбити стіну не змогли.

— Кладку усипальниці робили на яєчних білках та крові щойно забитих свійських тварин, — переказує музейниця. — Тому вона дуже міцна. Мабуть, вистоїть не менше, ніж єгипетські піраміди.

Фахівці з Академії наук приїздили до Березової Рудки вивчати, чи має піраміда лікувальні властивості. Дійшли висновку, що — ні, бо грані не мають рівних пропорцій. Але місцеві селяни іншої думки: вони ходять сюди оздоровлюватися.

У маєтку поміщиків Закревських діє аграрний технікум. Колись у ньому гостював Тарас Шевченко. Подейкують, ніби дружина поміщика Ганна Закревська була його коханкою. У музеї зберігаються й речі пісняра Дмитра Луценка, який написав "Києве мій". Поет народився в Березовій Рудці.



Як добратися

Із Полтави до Пирятина вдень автобуси курсують щогодини. Їхати 3–3,5 год., дорога обійдеться в 28–55 грн. На Березову Рудку автобус відходить у середу, п"ятницю та неділю: о 5.10 та 11.55. Вартість квитка — 5 грн. Екскурсію проводить Валентина Гончар, тел. 8 (05358) 6 61 78.

До Кобеляків із Полтави автобус курсує щогодини. Перший рейс о 7.05, останній — о 20.45. Квиток коштує від 12 до 16 грн. До Комендантівки з райцентру дістаються з автостанції рейсами о 5.00 та о 12.10.

У піраміді зцілюють промені сонця

У селі Комендантівка Кобеляцького району на сільському цвинтарі стоїть 15-метрова піраміда-церква. 2010-го їй виповниться 150 років. Аби відчути благотворний вплив піраміди на здоров"я, селяни стають на місці перетину сонячних променів із вікон.
— Он Тетяна Ніконова туди постійно ходить, — розказує 46-річна директор шкільного музею Алла Бабець. — Рік тому в неї повісився син. Жінка змарніла, почало боліти серце, голова. Каже, як піде до піраміди та стане посередині — болі проходять.

Зараз ви читаєте новину «Піраміду в Березовій Рудці збудували на крові тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути