середа, 04 січня 2017 00:55

Одну з башт Кам'янець-Подільської фортеці наказав збудувати Папа Римський

Автор: ФОТО З САЙТА www.to-world-travel.ru
  Житло у Кам’янці-Подільському треба бронювати за місяць до поїздки. Номери з видом на фортецю замовляють для молодят
Житло у Кам’янці-Подільському треба бронювати за місяць до поїздки. Номери з видом на фортецю замовляють для молодят

— Кам'янець-Подільську фортецю штурмом брали один раз і двічі — за мирним договором. Кажуть, щоб зробити укріплення неприступними, вмурували в стіни частини тіла тодішньої дівчини-активістки, яка загинула, — розповідає турпровідник Христина БУДУРОВИЧ, 24 роки.

До 200 тис. туристів щорічно відвідують місто Кам'янець-Подільський Хмельницької області. Найбільше хочуть побачити середньовічну фортецю, старе місто з будинками XVII—XVIII ст., Смотрицький каньйон із 50-метровими урвищами.

— Більшість туристів їдуть подивитися на фортецю. Знають про старе місто і каньйон, — продовжує Христина. — Вже на місці можуть дізнатися, що є багато сакральних пам'яток, унікальна оборонна споруда з Польської і Румунської брами. Раніше через них заїжджали до міста. Про Польську верхню браму є легенда. Колись із походу повертався Петро І і зупинився в тому місці. Дув сильний вітер. Він плюнув і вигукнув: "Эх, ветряная". З того часу браму називають Вітряна. Там зараз теж сильно дме.

Туристи масово їдуть навесні, влітку й восени. Приїздять і на зимові свята. Квартири замовляють за місяць. Ціни на Новий рік і Різдво зростають наполовину — 1-кімнатна квартира 500 грн на добу, хостел — 150 грн.

— Люди приїздять зі всієї України, Польщі, Білорусі, Угорщини, — каже Христина Будурович. — Бачила групи туристів з Азії. Одного разу зустріла 60-річну француженку. Шукала кафе "Під брамою". Англійської не знала. Жестами попросила показати дорогу. Я її провела.

Кам'янець колись був частиною Османської імперії. Потім зазнав впливу Риму. Йому надали статус єпископства. Але костели будували й раніше. Зокрема, Домініканський. Зараз його реставрують.

У Кам'янці є будівля гарему турецького султана — на розі Госпітальної та Комендантського провулку. Вона не входить до стандартного туристичного маршруту.

У місті продають сувеніри ручної роботи — зі шкіри, скла, кераміки, металу. Путівники перекладені польською, англійською й російською мовами.

— У фортеці часто розповідають історію про Єжи Володийовського або Кам'янецького Гектора. Письменник Генріх Сенкевич написав роман-повість про нього. Під час оборони міста від турків 1672-го Володийовський підірвав порохову вежу фортеці. Від вибуху загинули 400 турків. Це допомогло врятувати містян.

Одну з башт фортеці наказав звести Папа Римський. Так і називається — Папська. Вона виглядає найширшою. Ще її називають Кармалюковою. Кажуть, що ватажка повстання проти поміщиків колись там ув'язнили. А він тікав тричі. Зараз там є ґрати, за якими сидить начебто Устим Кармалюк (керівник повтанського руху українських селян на Поділлі у 1813–1835 роках. — ГПУ). Час від часу він змінює пози.

Під Папською баштою розташована гончарна майстерня. За 100 гривень можна взяти участь у майстер-класі. Самому зліпити невеликий сувенір. Якщо не встигли, то майстри потім дороблять і випалять виріб. Надішлють поштою.

У місті та фортеці проводять театралізовані нічні екскурсії. Також можна замовити електромобіль, щоб оглянути пам'ятки за годину. Обійдеться у 100 гривень із кожного. Гарний варіант для тих, хто хоче ще поїхати на екскурсії навколо міста — в Хотин, Бакоту.

Для любителів активного відпочинку організовують велосипедні екскурсії або кінні прогулянки каньйоном. Також можна покататися на повітряній кулі. Коштує 1000–2000 гривень із людини. Що більше охочих в одну кулю, то дорожче. Збільшуються витрати пального для підйому. Чула, на кулі освідчувалися, одружувалися, святкували дні народження. Літають у будь-яку пору року. Аби була гарна погода без вітру.

7 речей, які варто зробити в Кам'янці-Подільському

1. Замовити екскурсію фортецею.

2. Випити кави у кав'ярні в старому місті.

3. Спуститися на дно Смотрицького каньйону.

4. Купити сувенір у містечку майстрів поблизу Ратуші.

5. Знайти 50 муралів на стінах нового Кам'янця-Подільського.

6. Перелетіти через каньйон річки Смотрич тролейною переправою.

7. Піднятися на вали позаду Кам'янець-Подільської фортеці.

Зараз ви читаєте новину «Одну з башт Кам'янець-Подільської фортеці наказав збудувати Папа Римський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути