вівторок, 15 травня 2007 16:26

На поїздці до Таїланду зекономили 500 доларів

Автор: фото з родинного архіву Розсох
  Ольга Розсоха у тайському парку тропічних рослин
Ольга Розсоха у тайському парку тропічних рослин

"Після весілля батьки запропонували нам поїхати до якоїсь екзотичної країни, — розповідає 24-річна киянка Ольга Розсоха. — Ми з Андрієм вибрали Таїланд. Звідти недавно повернулися наші друзі й дуже смачно розказували про свою подорож".

Подруга Олі — співробітниця туристичного агентства —  запропонувала молодятам відкласти подорож на тиждень. Дочекатися "гарячої" путівки і зекономити $500. Подорож обійшлася Розсохам у $2125. Більша половина цієї суми — ціна авіаквитків. Летіти до Таїланду дев"ять годин.

— "Гаряча" путівка — це не уцінена подорож. Вона тільки обмежена в часі, — пояснює Тетяна Нечипоренко, 43 роки, з фірми "Королівський туристичний клуб". — По такій путівці турист має право отримати всі послуги: авіапереліт в обидва боки, часткове або триразове харчування, проживання і страховку.

Туристичний бізнес без "гарячих" путівок неможливий. Фірма перед початком нового сезону відпусток (з квітня по жовтень) наперед викуповує місця в готелях та літаках. Цього вимагають власники готелів, щоб гарантовано мати клієнтів не тільки влітку. Якщо люди не викупили путівок, турфірми пропонують на них чималі знижки, аби повернути хоч частину грошей. "Гарячі" тури найчастіше з"являються на початку та в кінці туристичного сезону.

Єдине, чим у "гарячих" путівках спеціалісти радять обов"язково цікавитися, — якість готелів. Бо часто залишаються вільними не найкращі номери. Хоч буває, що з 30-відсотковою знижкою можна купити й тур у 5-зірковому готелі.

Документи часто оформляють за кілька годин до вильоту

— По "гарячих" путівках часто їздить молодь. Клієнт удень приходить дізнаватися, чи є тур, а ввечері вже сідає на літак. Такі поїздки варто викуповувати одразу. Бо іноді клієнт починає радитися з родичами, друзями, а його путівку вже продали в іншому турагентстві, — пояснює Тетяна Нечипоренко.

У травні попитом користуються екскурсійні напрямки — до Угорщини, Польщі, Чехії, Туреччини та Єгипту, розповідає 28-річна Альона Філіпченко з київського агентства "Гарячі путівки":

— По "гарячій" путівці можна поїхати тільки у безвізові країни: Туреччину, Китай, Болгарію, Туніс, Таїланд, Мальту, Домініканську Республіку та Єгипет. Бо часто ж буває, що вилітати треба сьогодні увечері, а на оформлення візи йде не менше тижня. Та головне — мати непрострочений закордонний паспорт. Бо якщо вас не випустять на кордоні, турагентство не відшкодує збитків.

У "швидкій" подорожі є свої недоліки.

Документи часто оформляють за кілька годин до вильоту. Тому людина не може вибрати маршрут, клас готелю та умови проживання. А мусить погоджуватися на комплексну пропозицію.

Про "гарячі" путівки можна запитувати в турагентствах. Або через Інтернет, зареєструвавшись на сайтах туристичних компаній. Тоді вам на електронну пошту надходитиме інформація про термінові тури. Щоб знайти такі сайти, в пошуковій системі треба набрати слова "гарячі путівки".

— Щойно ми вийшли з літака, на нас пахнуло гарячим вологим повітрям, — розповідає Ольга Розсоха. — Ми відпочивали 14 днів. Два дні провели у столиці Таїланду — місті Бангкок. Ще 12 на курорті в місті Паттайя. А на зекономлені гроші накупили подарунків друзям, батькам. І розважилися гарно. Андрій займався  підводним плаванням. Вечеряли у ресторані "Байок-Скай", розташованому на горішньому поверсі хмарочоса. А коли приїхали до готелю, на дверцятах нашого номера був напис англійською "Тут живуть молодята". На столі стояла пляшка охолодженого вина.





Високих блондинів тайці вважають символом багатства


— У Таїланді слони — це священні тварини. А ще тайці слонами називають високих і білявих європейців із блакитними очима, — розповідає киянка Ольга Розсоха. — Тамтешні жінки й чоловіки підходять до них і просять дозволу доторкнутися — "щоб щастило". У присутності блакитноокого блондина вони усміхаються, мов діти, просять разом сфотографуватися. Вважається, якщо місцеві раз на рік потримають за руку такого чоловіка, матимуть гарний урожай.

У парку тропічних рослин проходять шоу слонів

Тайський парк тропічних рослин "Нонг-Нуч" популярний серед європейських туристів. Він величезний. Екскурсантів задля економії часу возять на автобусах. Бо оглянути всю територію пішки неможливо навіть за день. У парку з багатьма альтанками та місцями для відпочинку є велика оранжерея орхідей. Кущі вистрижені у формі звірів — слонів, жирафів, крокодилів.
У "Нонг-Нуч" улаштовують шоу слонів. 15 тварин різного віку й розміру грають у футбол, розмальовують фарбами футболки. Цей одяг потім можна купити.

Зараз ви читаєте новину «На поїздці до Таїланду зекономили 500 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути