пʼятниця, 16 квітня 2010 07:53

На острові Пасхи живуть без годинників

"Я перший офіційно зареєстрований українець, який відвідав острів Пасхи, — каже столичний письменник 25-річний Максим Кідрук. Улітку 2008-го він тиждень жив на острові. На подорож витратив $2,5 тис. У липні збирається видати книжку про цю мандрівку. — На вході до парку Рапа-Нуї стоїть охоронець і записує дані всіх відвідувачів. Коли я сказав, що приїхав з України, він здивувався — ніколи не чув про таку державу. У журналі із записами не було жодного українця".

На острові Пасхи працює один аеропорт "Матавері".

— Літак бере розгін з одного кінця острова, піднімається в повітря на іншому. На виході з аеропорту туристам чіпляють на шию вінок із квітів, за яким їх пізнають жителі. Одразу пропонують зняти помешкання. У місті немає жодного робочого годинника. Острів"яни не слідкують за часом — живуть у своє задоволення. Прокидаються близько 11-ї, ходять на пляж.

Максим Кідрук приїхав зі своїм товаришем Яном зі Швеції. За $300 зняли котедж у сім"ї, яка має 15 будинків на острові.

— Проживання в хостелі коштує від 20 доларів за добу, у готелі — 60. У котеджі було дві кімнати і кухня. Уранці господарі лишали на столі яйця, хліб і сир, це був наш сніданок. На базарі продають батат, банани, кокоси і дині. На острові багато риби. Жителі обожнюють тунця. Готують із нього все — котлети, сендвічі, суші.

На острові живуть близько 3 тис. осіб. Спілкуються англійською та іспанською. Заробляють переважно з туризму, дехто займається рибальством і виготовлянням сувенірів. Двері домівок завжди відчинені, бо грабіжників у місті майже немає. Одним із найбільших злочинів вважають пошкодження статуй моаї з спресованого вулканічного попелу. Це — чоловічі обличчя із довгими вухами і носами. Вага кожної більш як 20 т, висота — 9 м. Усього є 587 статуй.

— Один американець хотів цвяхом видряпати щось на статуї. За це заплатив 30 тисяч доларів штрафу, півроку відсидів у в"язниці, й отримав довічну заборону в"їзду на острів.

Жителькам острова подобаються слов"янські чоловіки. Особливо блондини із блакитними очима.

Американець півроку відсидів у в"язниці

— Вони там усі смугляві з чорним волоссям. Я почувався богом. У рапануйців високий рівень сексуальної свободи — вони постійно цілуються на вулиці. Жінки весь час ходять напівроздягнуті. Люблять, щоб до них торкалися. Кому не щастить у коханні, раджу їхати до Південної Америки. — Також є багато повій. За ніч беруть 100 доларів. Але їхніми послугами користуються лише старі чоловіки.

Із поїздки Максим привіз кілька зменшених копій статуй моаї, рапануйське намисто та браслети з мушель. Перед від"їздом витатуював на руці ронґо-ронґо — старовинні письмена жителів острова з родоводом їхніх царів.

— Власник салону глянув на вибране татуювання і сховав його. Більше не дивився. Зробив усе за 20 хвилин. Взяв 140 доларів. Коли повернувся додому, мама сказала: "Синку, ти ж колись відмінником був".

Квитки бронюють за п"ять місяців

Острів Пасхи — найвіддаленіший на Землі. Він розміщений у південній частині Тихого океану, 3700 км на захід від узбережжя Чилі. Його відкрив голландський мандрівник Якоб Роггевен у Великодню неділю 1722 року. Через це острів і отримав свою назву.

Має 24 км завдовжки і 12 км завширшки. Обійти всю територію можна по периметру за 5 год. Столиця острова — єдине місто Ханґа-Роа.

Літак до острова Пасхи летить 5 год., двічі на тиждень із Сантьяґо-де-Чилі. Якщо квитки бронювати за чотири-п"ять місяців, дорога обійдеться в 750 євро. Перед відльотом — удвічі дорожче. До Чилі з Києва квиток коштує 500 євро.

Зараз ви читаєте новину «На острові Пасхи живуть без годинників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути