Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2007 17:33

На екскурсію в Сахару треба брати три літри води

Автор: фото: Інна ПАЛИВОДА
  На пляжі біля готелю ”Роял Жінен” у туніському місті Сусс хлопець продає мигдаль у какао по 2 долари за пакетик
На пляжі біля готелю ”Роял Жінен” у туніському місті Сусс хлопець продає мигдаль у какао по 2 долари за пакетик

За тижневу поїздку в Туніс ми з чоловіком заплатили $1200 за системою "все включено" — соки, вода, спиртне, їжа безплатні.

Із Києва в туніський аеропорт "Монастір" три години льоту. Віза безплатна, в аеропорту ставлять штамп у паспорт. Ми обрали чотиризірковий готель "Роял Жінен" у місті Сусс. Там є гарні готелі мережі "Мархаба". Їх тримає дружина туніського президента —  так пояснив ламаною російською гід на ім"я Тоуфік. Але цього літа в готелях мережі "Мархаба" ремонт. Туди краще не брати путівку, бо туристів усе одно везуть у "Роял Жінен" або інший готель, що належить тому самому власникові.

Ми не дали $20 на лапу готельному адміністраторові, коли заселялися. Номер отримали на другому поверсі над кухнею. Душ не працює, чоловік лагодив його хвилин десять. Нема шампуню та зубної пасти. Коли використали три маленькі жасминові мила, покоївка нового не принесла. Рушники забирають із номера в обід, а приносять під вечір, треба везти власні. Телевізор російськомовних каналів не показує.

Сніданок починається о 6.30, вечеря закінчується о 21.30. Їсти можна від пуза. Але виносити їжу з буфету заборонено. В Африці мало овочів. Тому в салатах лише огірки, помідори, капуста, морква і перець. Зате багато м"яса. Сосиски схожі на туалетний папір. Соки — на "Юпі". Хвалене вино "Магон" і "Блан де блан" пробували у різних ресторанах — на смак як дешевий портвейн. Інжирна горілка "буха" — звичайна самогонка. Пиво "Селтія" — щось середнє між "Жигулівським" та "Оболонню" світлою. Сподобався лікер тібарін із фініків і трав. Європейський алкоголь у Тунісі дорогий.

Від готелю до пляжу Середземного моря — 200 м. За $25 можна стрибнути з парашутом. Тут же місцеві пропонують кокаїн по $100 за грам, гашиш по $60, а сірникова коробка анаші коштує $20.

У готелі можна замовити екскурсії в туніські міста, аквапарк, на лазерне шоу.

Найдорожча екскурсія —  у пустелю Сахара, на два дні — коштує майже $170. Із собою треба брати три літри води на людину. Бо їжа в поїздці безплатна, але дуже гостра. А напої платні. І деруть за них утридорога.  На ніч зупиняємося в готелі посеред Сахари. Там є чотири басейни. Майже ніхто з нашої групи про це не знав, жінки купальників не брали.

— Мадам, —  заспокоює гід веснянкувату бабусю в синій панамці. — Басейн плохой. Вам не понравится.

Більшість тунісців розуміють тільки арабську та французьку

Басейни в Сахарі справді дуже хлоровані. Але температура +41°С заганяла усіх у воду. Купальник знадобився й біля водоспаду в Атлаських горах.

Із сервісом у Тунісі проблеми. Коли ми вперше зібралися на екскурсію в Сахару, автобус не приїхав. Чекали дві години. А з"ясувати, чи приїде, не було як. Бо була шоста ранку, а всі телефони на території готелю починають працювати о 8.30. Виявилося, водій подумав, що людей збереться мало. Тому в Сахару ми їдемо наступного дня. У пустелі пересідаємо на джипи і катаємось по барханах, як на американських гірках. Зупиняємося біля містечка, яке в 1996-му збудував голлівудський режисер Джордж Лукас і де він знімав епізоди для фільму "Зоряні війни" — кадри з планети Татуїн. Ще катаємося на верблюдах. Не одягайте шльопанців — загубите.

Після Сахари ми їздили по країні. Були в столиці — місті Туніс. Там біля резиденції президента пасуться кози. Їздили на руїни Карфагена. Гід порадив не заходити в автобуси та метро. Там усе написано арабською в"яззю, а більшість тунісців розуміють тільки арабську та французьку.

— Катайся на таксі, — пояснює Тоуфік. — Покажи водієві візитку свого готелю і на мигах — скільки заплатиш за поїздку. Кілометр на таксі коштує менше долара.

Долари на туніські динари можна поміняти тільки в банку, по всій країні однаковий курс.

У кожному місті є медина — стара частина міста з базаром. Велику шкіряну валізу із верблюжої шкіри там продадуть за $20. Початкова її ціна може бути $100–200. Але араби обожнюють торгуватися. Спеції, солодощі, барабан зі шкіри верблюда, подушки, брелоки, закам"янілу сіль можна виторгувати за $1. Намисто з коралів, хустки-арафатки — за $5. Метровий кальян пропонують від $13.

Із Тунісу не можна вивозити товару вагою понад 20 кг.

— Здали в багаж одну валізу, а три беріть у ручну кладь, — повчає гід. —  Перед митниками робіть вигляд, що вам легко, і не хитайтеся.

Зараз ви читаєте новину «На екскурсію в Сахару треба брати три літри води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути