вівторок, 13 травня 2008 15:01

На дорогах Губкіна немає вибоїн

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Туристи фотографуються на фоні фігурних клумб у парку мікрорайону Ставок. Найбільша з  клумб-слонів — 2 метри заввишки. Біля найменшого слона напис: ”Не чіпай мене, мені боляче”. Так споруду вберігають від дітей
Туристи фотографуються на фоні фігурних клумб у парку мікрорайону Ставок. Найбільша з клумб-слонів — 2 метри заввишки. Біля найменшого слона напис: ”Не чіпай мене, мені боляче”. Так споруду вберігають від дітей

Місту Губкін Бєлгородської області Росії 2007-го виповнилося 68 років. Туристи називають його містом квітів і фонтанів. 29-річна Ганна Кочеткова поїздом Ужгород—Харків повертається до Губкіна з Іршавського району Закарпаття. У своїх батьків вона гостювала із дітьми — 3-річним Олексієм та однорічною Марійкою. П"ять років тому Ганна вийшла заміж за росіянина Костянтина. Він працює в московській фірмі, заробляє понад $1000 на місяць.

— Для Росії це мало, — каже Кочеткова. — Але чоловік на роботі два тижні на місяць, а два проводить із сім"єю. Ми живемо в однокімнатній квартирі. Її купили у кредит.

Із Харкова до Бєлгорода їдемо рейсовим автобусом. Звідти до Губкіна 125 км маршрутним таксі. При в"їзді в місто стоїть пам"ятний знак у формі двох долонь. На одній частині написано назву міста, на другій червоним кольором виведено "Fe" (ферум — залізо).

Ці місця належать до території Курської магнітної аномалії. Тут один із найбільших у світі басейнів з покладами багатих залізних руд. У 1920–1930 роках дослідницькими роботами керував академік Іван Губкін. 1931-го заклали шахту, навколо неї виникло робоче поселення. 1939 року утворилося селище, а 1955-го — місто Губкін. Нині в ньому живе 120 тис. людей.

Губкін кілька років тому назвали "найбільш упорядкованим містом Росії". Ганна Кочеткова розповідає, що у них немає проблем із водою — завжди є холодна й гаряча. Міські дороги заасфальтовані, тротуари викладені бруківкою. Вулиці чисті. На дорогах немає ні латок, ні вибоїн. У місті не знайдеш  поламаної лавки. Немає бомжів і жебраків.

Губкін назвали найупорядкованішим містом Росії

Тамтешні жителі кажуть, що проблем із працевлаштуванням немає.

У тих місцях великі запаси чорнозему. Товщина шару сягає метра. У Губкіні добре розвинуте сільське господарство та є можливість засаджувати місто зеленню.

— Таких красивих килимових клумб і розаріїв ніде не бачила, хоча об"їздила півсвіту, — говорить 35-річна Скандрія із Прибалтики. Робить знімки цифровим фотоапаратом.

У туристів викликають усмішку фігурні клумби. Кущі біля ставка обстрижені у вигляді сімейства слонів, пави, кішки, журавлів, жар-птиці та інших казкових героїв.

На території міста діють кілька православних храмів. Свято-Преображенський — другий за величиною в Росії. Святиня розташована в мікрорайоні "Долина бідних". Тут мешкає бізнес-еліта та політики.

— Ці блага маємо завдяки руді, з якої все й почалося, — каже Костянтин Кочетков, 33 роки, чоловік Ганни.

— Три роки тому думали поїхати із Губкіна до України, — веде далі Ганна. — Телеканал "Дискавері" повідомив, що до 2015 року Губкін буде містом закритого типу. Кар"єр має уранові руди, викиди завдають шкоди здоров"ю та навколишньому середовищу. Тому діти часто хворіють, голуби масово гинуть. Сказали, що ситуацію може врятувати тільки саркофаг. Але то коштує дуже дорого. За такі гроші можна звести два заводи. Люди запанікували. Влада намагалася заспокоїти, переконувала, що небезпеки для здоров"я немає. Так ми й залишилися.

Зараз ви читаєте новину «На дорогах Губкіна немає вибоїн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути