Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2008 18:26

Граф Холоневський випробував перший американський трактор

"Моє село Іванів — одне з найбільших у Вінницькій області, — написала до рубрики "Маловідома Україна" Людмила Бадрак із Калинівського району. — Тут живе 5400 людей. До 1946 року село називалося Янів.

У нас зберігся із XV ст. замок-маєток і костел Непорочного зачаття Діви Марії, до якого примикає монастир св. Бернардинів. У маєтку після Жовтневої революції була заготконтора, потім — дитяча колонія, із якої зробили дитбудинок. Із 1963-го там розташована школа-інтернат. Яким був маєток у XV ст. — невідомо. Його багато разів будували й руйнували. До нашого часу збереглися три квадратні вежі, а ще будинок, виконаний у бароковому стилі. Їх відреставрував у XVIII ст. граф Адам Холоневський, тому в селі замок називають маєтком графа Холоневського.

Холоневські були родичами польського короля Яна Собеського за материнською лінією. Адам любив усе нове, тому одним із перших випробовував на своїх землях трактор американської фірми "Кейс". Коли проїжджав вулицею Іванова, від трактора іскра попала на двір, сталася пожежа, згоріло кілька садиб.

Костел і монастир у селі заснувала дружина Адама Соломія 1780 року. Подивитися на нього 1781-го приїздив польський король Станіслав Август. Замок остаточно відреставрували 1901 року, зовнішні стіни мають товщину майже 2 м, внутрішні — трохи товщі. Перед палацом — височенна брама, а перед нею — високий укріплений міст, який раніше піднімався на ланцюгах. Через парк можна пройти до костелу. За радянських часів там діяв клуб, потім спортивна школа, врешті зробили будинок для послаблених розумом дітей. Але 1991-го храм переосвятили".

Зараз ви читаєте новину «Граф Холоневський випробував перший американський трактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути