вівторок, 24 вересня 2013 11:46
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Тимошенко мають відправити на лікування у Німеччину до середини жовтня

Президент Віктор Янукович у ході Ялтинської європейської стратегії розповів, що звільнення Юлії Тимошенко залежить від неї самої, а також від рішення суду. Водночас, голова комітету Європарламенту у закордоних справах Елмар Брок заявив, що якщо Моніторингова місія Кокса-Квасьнєвського не дасть позитивного звіту 15 жовтня в Європарламенті, у України в питанні про підписання Угоди про асоціацію "буде проблема".

Цілком вірогідно, що скоро ми станемо свідками змін у питанні Тимошенко. Не доводилось сподіватися, що відповідь буде дана саме на Ялтинській зустрічі. Бо якби у Януковича було рішення, то йому було би вигідно оголосити його саме там.

Зрозуміло, що на таких зустрічах озвучується лише рішення, які прийняті попередньо, і воно не приймається в таких умовах. Юрій Луценко наголосив, що вона засуджена по одній справі, де Янукович може застосувати помилування, а по інших справах вона не засуджена, і тому вона досі не винувата. З цього виходить, що технологічно провести це рішення цілком можна. Яка ж буде позиція Януковича — питання відкрите. Очевидно, що його немає.

Те, що Кокс і Квасневський не озвучили остаточних висновків моніторингу, підказує, що існує висока ймовірність дозволу на лікування Тимошенко в Німеччині. Цікаво, що президент Литви дуже чітко сформулювала саме цю тезу, а не якісь загальні вимоги — "звільніть", "виправдайте", "помилуйте" — що теж підкреслює саме можливість лікування. Навколо цієї версії ведуться сьогодні основні переговори.

Акту реабілітації не може бути, акт помилування — реалістичний з юридичної точки зору, але найімовірніше це таки буде виїзд у Німеччину. Кваснєвський сказав, що Тимошенко потрібні не лише операція та лікування, а ще й реабілітація. А це довготривалий період, мова може йти про роки.

Часу дуже мало. Якщо дійсно буде рішення відправити екс-прем'єра на лікування, то це має статися до Вільнюського саміту, навіть до оголошення звіту Кокса-Квасневського, а це - середина жовтня. Влада у нас думає, що може тягнути із цим безкінечно, але якщо вони затягнуть, і в доповіді Кокса-Квасневського буде негативний висновок — підписання Угоди може зависнути у повітрі.

Варто наголосити на тому, що вимоги ЄС змінюються — спочатку повне виправдання, потім вони змістилися в напрямку проведення справедливого суду над Тимошенко, потім перестали ставити під сумнів питання щодо невинуватості її, проте почали вимагати помилування. Сьогодні ж Євросоюз не ставить питання і щодо помилування, мова йде лише про акт гуманізму. Там вона може зробити найкращий подарунок президенту — попросити політичного притулку.

ЄС з самого початку занадто голосно став на захист Тимошенко, тому вже просто не може зняти це питання. Хоч якийсь сигнал має бути. Розумний чоловік Квасневський сказав: "Дайте нам сигнал". Буде сигнал, не важливо вже який, але головне, аби було видно, що є прогрес, і тоді можна очікувати вирішення проблеми.

Цікаво, що наразі в ЄС погіршується ставлення як до Тимошенко, так і до української позиції. Вони не злюбили владу України, але зараз серйозно розчаровані саме опозицією.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко мають відправити на лікування у Німеччину до середини жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути