середа, 03 грудня 2008 17:49

Визначили абсолютну межу швидкості бігуна

  Світове досягнення американки Флоренс ґріффіт-Джойнер у спринті на 100 метрів тримається з 1988-го
Світове досягнення американки Флоренс ґріффіт-Джойнер у спринті на 100 метрів тримається з 1988-го

Професор Стенфордського університету (США) Марк Денні визначив межу людських можливостей зі спринтерського бігу на дистанції 100 м: 9,48 с у чоловіків і 10,39 с  у жінок.

Науковець сам захоплюється бігом на марафонські дистанції. Він простежив розвиток швидкості в людей, коней і собак, спираючись на дослідження 200 років.

— Швидкості коней і собак уже сягнули свого максимуму у 1970-х роках, а в людей вона досі розвивається і поступово наближається до рекорду, — вважає професор.

Світовий рекорд на 100-метрівці серед чоловіків належить 23-річному Усейну Болту з Ямайки. На Олімпіаді в Пекіні найкращий бігун року фінішував із результатом 9,69 с.

— А міг пробігти й за 9,55 секунди, — запевняє норвезький науковець Ханс Еріксен, який у вересні проаналізував фінальний забіг Болта. — Ямайський спринтер зменшив швидкість, ударив себе в груди й тільки після цього перетнув фінішну лінію.

У жіночому спринті найвище світове досягнення тримається з 1988 року. Тоді американка Флоренс Ґріффіт-Джойнер пробігла 100 м за 10,49 с. На Олімпійських іграх у Пекіні співвітчизниця Усейна Болта легкоатлетка Шеллі-Енн Фрейзер фінішувала з результатом 10,78 с.

Зараз ви читаєте новину «Визначили абсолютну межу швидкості бігуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути