Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 14:18

"Виїзний" фінал піде на користь українському футболу

Традиція проводити фінальний кубковий матч на головній арені країни прийшла до нас ще з радянський часів. Тоді кубковий фінал "належав" Москві, й нікому не спадало на думку це право оскаржувати. Навіть 1979 року, коли головні стадіони столиці СРСР були на ремонті перед Олімпійськими іграми, фінальну гру провели-таки на крихітному, як тоді здавалося, стадіоні "Торпедо". Однак це не завадило перемогти київському "Динамо".

Гадаю, що ніхто не заперечував би й тепер проти проведення кубкових фіналів у Києві, якби разом із традиційним місцем проведення цих зустрічей не стала традиційною й пара фіналістів. Починаючи з 1995-го, Кубок України виграють лише дві команди — "Динамо" й "Шахтар". У п"яти із семи останніх фіналів грали саме ці дві клуби. Інколи здається, що Кубок узагалі можна проводити за один день, аби не витрачати час і сили. Адже все одно фіналісти відомі заздалегідь. Звісно, що за такого становища донецькій команді не надто приємно було щоразу грати фінал "у гостях". Традиція розігрувати кубковий трофей у столиці почала виглядати в очах уболівальників гірників певною перевагою для ще одного "вічного фіналіста".

З 1995 року Кубок України виграють лише дві команди — "Динамо" й "Шахтар"

Виходів зі становища було два. Або зробити кубковий турнір таким, в якому пару фіналістів передбачити неможливо, і продовжувати влаштовувати фінали в Києві. Або зробити кубковий фінал "гастролюючим". Тобто проводити цей матч у різних містах. Життя саме привело до другого варіанта. Під приводом реконструкції головної арени столиці, гру перенесли до Харкова. Що це змінить?

Гадаю, що "виїзний" фінал Кубка України піде нашому футболу тільки на користь, бо здатен "оживити" його в різних регіонах країни. Так само, як і пересічні матчі національної збірної, на які у столиці ніхто не звернув би уваги, ставали справжніми футбольними подіями в інших містах. Чи знаєте ви, що одну із трибун харківського стадіону почали зводити ще в 70-ті роки минулого століття? І будували б, можливо, досі, якби не кубковий фінал. Тепер, завдяки одному матчу, Харків має оновлену спортивну арену, здатну прийняти більше 40 тис. глядачів. Завдяки цьому матчу харків"яни відчують атмосферу великого футбольного свята.

Тож бажано вже нині назвати місце наступного фіналу Кубка України. Щоб іще в одному місті з"явився оновлений стадіон, щоб іще одне місто долучилося до справді великого футболу, яким є кожна гра між "Динамо" і "Шахтарем". У тому, що саме ці команди знову зустрінуться наступної весни, сумнівів практично немає.

Зараз ви читаєте новину «"Виїзний" фінал піде на користь українському футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути