четвер, 17 березня 2011 02:00

Відповімо "Червоною рутою"

Напередодні матчу "Динамо" — "Манчестер Сіті" представники англійського клубу попросили увімкнути перед грою фонограму пісні "Блакитний місяць", яка є неофіційним гімном уболівальників цієї команди. Чому неофіційним? Тому що власне пісня не має жодного стосунку ані до футболу, ані до футбольної команди із Манчестера. Просто так сталося, що її фани обрали своїм гімном і співають тепер перед кожним матчем. Такі пісні є в кожного британського клубу. Причому права на їх використання ніким не застережені. Наприклад, пісню, яку вважають гімном клубу "Ліверпуль", співають також уболівальники "Селтика" із Глазго.

Мені не відомі факти складання офіційних гімнів футбольних клубів Великої Британії. Щоб мелодію та слова писали на замовлення спеціально для команди, як це подекуди роблять у нас. Причина, як видається, проста — популярні пісні створюють не на замовлення, вони просто виникають із десятків, сотень і тисяч тих, що їх пишуть композитори і виконують музиканти. Учасники англійського ансамблю "Квін" у далекому вже 1977 році й гадки не мали, що одна із пісень з їхньої чергової платівки стане згодом надбанням усього світового спорту, а слова "Ми чемпіони" лунатимуть над стадіонами світу, незалежно від того, змагання із якого виду виграв спортсмен чи команда.

Не можна сказати, щоб українські спортивні вболівальники не шукали пісень, які можна було би співати перед змаганнями чи під час них. На жаль, поки що таких композицій небагато, але добре, що вони є. Під час згаданого на початку матчу ліги Європи "Динамо" – "Манчестер Сіті" заповнені трибуни київського стадіону із задоволенням підхопили "Червону руту". Й нехай повторювали тільки приспів, це виглядало  гідною відповіддю вболівальникам із Англії.

Що буде далі? Думаю, незабаром свої пісні заспівають шанувальники футболу зі Львова і Харкова, Одеси та Донецька, Дніпропетровська й Полтави. Затримка лише за повними трибунами. Такими, як у Манчестері, де стадіони обох місцевих футбольних клубів заповнюються вщерть на усіх без винятку матчах, незалежно від рангу та статусу.

А щоби там знали, що ми не гірші, попрошу в четвер перед грою "Манчестер Сіті" — "Динамо" ввімкнути на стадіоні "Червону руту". Аби українським уболівальникам, які будуть там, було чим відповісти на їхню "Блакитний місяць".

Зараз ви читаєте новину «Відповімо "Червоною рутою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути