понеділок, 04 червня 2007 15:49

В українському чемпіонаті обмежили ліміт на легіонерів

Під час двох останніх сезонів на полі могли одночасно перебувати не більш ніж вісім іноземців. З наступного чемпіонату тренери можуть розраховувати на сім іноземців у стартовому складі.

Таке рішення прийняла Центральна рада Професійної футбольної ліги. Десять її членів виступили за зміну існуючого ліміту, сім — проти. Президент Професійної футбольної ліги Равіль Сафіуллін, який раніше був одним із керівників донецького "Шахтаря", пропонував залишити нинішній ліміт незмінним.

— Ми отримали ряд листів від клубів, які просять залишити ліміт у вісім легіонерів незмінним, — каже "ГПУ" виконавчий директор Професійної футбольної ліги Анатолій Попов, 58 років. — Це донецькі "Шахтар" та "Металург", а також "Дніпро" та "Чорноморець". Знаю, що головний тренер збірної України Олег Блохін хоче обмежити кількість іноземців на полі до п"яти легіонерів. Але це він каже з позиції тренера збірної. Подивився б я, що заспівав би Блохін, якби він тренував клуб. Остаточне рішення прийме виконком національної федерації футболу, терміни проведення якого визначаються.

На засіданні Центральної ради віце-президент "Динамо" 67-річний Йожеф Сабо гаряче відстоював існуючий ліміт. Сказав, що "друга ліга диктує нам закони".

— Так і є, — підтверджує нам Сабо. — На засіданні були представники команд другої ліги. Вони голосували за подальше обмеження кількості легіонерів. Я взагалі проти обмежень. Скажіть, ви бачите в київському "Динамо" хоча б одного некваліфікованого гравця? Я — ні. У кожного бувають спади, але ми маємо добір класних футболістів. Чого вони мають через ліміт сидіти на лаві запасних? Якщо українець сильніший, Дем"яненко й так на поле його випустить. Як бути збірній? Якщо гравці не виходять на поле у клубі, то не через ліміт, а через свою слабкість. Навіщо Блохіну в національній команді слабкі футболісти?

Віце-президент федерації футболу Олександр Бандурко, 60 років, вважає, що ліміт необхідний.

— Нині європейська футбольна федерація вимагає мати в заявці на Лігу чемпіонів доморощених футболістів, — каже він. — Класних легіонерів ми тільки вітатимемо в Україні, але ж до нас часто їдуть люди, які й по м"ячу не потрапляють. Навіщо вони нам?

Раніше клуби за кожного заявленого легіонера платили 15 тисяч доларів

Раніше клуби за кожного заявленого легіонера платили $15 тис. Нині цей внесок скасовано.

— Шкода, ці гроші йшли на розвиток дитячо-юнацького футболу, — зітхає Бандурко.

Зараз 16 вищолігових команд мають 147 легіонерів. Найбільше в луганській "Зорі" — 16. У "Таврії" — 14, у "Шахтарі" — 13 іноземців.

У Росії ліміт ввели у кінці 2005 року. До кінця нинішнього в тамтешній прем"єр-лізі може одночасно виходити на поле сім легіонерів, у 2008-му та 2009 роках — шість, 2010-го — п"ять.

В Італії у 1970-х взагалі ввели заборону на легіонерів. Її скасували тільки в середині 1980-х. Зараз у командах Західної Європи може грати по три футболісти з країн, що не входять до Європейського Союзу. Клуби знаходять вихід із ситуації: роблять своїм гравцям подвійне громадянство — так, як вчинив "Мілан" з бразильським півзахисником Кака. Щоправда, не завжди процес оформлення італійського громадянства проходить без ускладнень. Аргентинський півзахисник Хуан Верон 1999-го отримав громадянство Італії, надавши фальшиву довідку про наявність родичів, які емігрували на Апенніни. Коли цей факт виплив, Верон ледь не опинився у в"язниці.

У чемпіонаті України іноземцям отримати наше громадянство, щоб не потрапити під ліміт, важко. Для цього треба відмовлятися від свого, бо українське законодавство подвійного громадянства не передбачає. Процедура оформлення українського громадянства триває до року.

В Англії футболістам із країн, що не входять до ЄС, треба отримати робочу візу. Щоб звільнитися від низькокваліфікованих легіонерів, англійська футбольна асоціація надає її тільки тим гравцям, які проводять за рік не менш як 75% матчів у складі національної збірної.

Зараз ви читаєте новину «В українському чемпіонаті обмежили ліміт на легіонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути