вівторок, 20 лютого 2007 17:15

Турки називали Вишневського комуністом

Автор: фото з сімейного архіву Івана Вишневського
  Іван Вишневський разом з дружиною та синами. Дніпропетровськ, лютий 1989 року
Іван Вишневський разом з дружиною та синами. Дніпропетровськ, лютий 1989 року

Іван Вишневський народився у селі Миролюбівка неподалік Тернополя. Спортивної школи там не було, і хлопець грав у футбол на шкільному стадіоні. Закінчивши десятирічку, він вступив до одного з тернопільських профтехучилищ, а після його закінчення влаштувався на роботу плиточником.

Про футбол згадав у армії, де служив у будбаті. Коли демобілізувався, повернувся до Тернополя й почав грати за аматорську команду заводу "Ватра", відомого виробництвом світильників. Там його помітили селекціонери вінницького "Локомотива", який виступав тоді у другій лізі чемпіонату СРСР.

У складі "залізничників" Іван грав чотири сезони. У Вінниці зустрів свою долю. Ольга навчалася в місцевому педагогічному інституті й мешкала поряд зі стадіоном. Там і познайомилися. А у 1980-му зіграли весілля.

— Все було скромно, — розповідає Ольга Вишневська, 49 років. Із вдовою футболіста кореспондент "ГПУ" зустрівся у її власному магазині молодіжного одягу в Дніпропетровську. — Взагалі Іван не любив помпезності. На наше весілля прийшло чоловік сто. Гуляли в одній із місцевих кав"ярень.

У кінці 1982-го Вишневського запросив московський "Спартак". Але гра в команді Костянтина Бєскова не йшла. В одному з перших же матчів новобранець зазнав травми пахових кілець. Та й обіцяної квартири "Спартак" йому не дав, а в Івана вже й первісток народився. Вишневський вирішив повернутися до Вінниці і попередив про це керівництво "Спартака", Миколу Старостіна.

Про крок захисника дізнався наставник "Дніпра" Володимир Ємець. Переконав перейти до його клубу. Іван написав заяву про прийом на роботу до "Дніпра", але в останній момент передумав. За це союзна федерація футболу покарала його місячною дискваліфікацією.

Із "Фенербахче" Вишневський пішов через Гуса Хіддінка

— У нас була маленька дитина, по суті, ми тільки починали жити, — пояснює Ольга Вишневська, — а Ваня дуже дорожив сім"єю. У Вінниці йому пообіцяли підвищити зарплату, дати квартиру, машину. І після сімейної ради він вирішив залишитися.

Але Ємець був наполегливим. Подзвонив ще раз і таки переконав Вишневського пограти у вищій лізі. Дебютував Іван у поєдинку з московським ЦСКА. Вдало відіграв на позиції заднього захисника. Едуард Малофєєв покликав його до збірної СРСР. Хоча там він основним не став — сходила зірка київського динамівця Олега Кузнецова.

У 1988-му Валерій Лобановський узяв дніпропетровця на чемпіонат Європи. Збірна СРСР дійшла до фіналу. Кузнецов у ньому грати не міг через дискваліфікацію. Вишневський сподівався його замінити. Але тренерський штаб випустив півзахисника Сергія Алейнікова в оборону і доручив йому опікати тодішнього володаря "Золотого м"яча" голландця Рууда Гулліта.

— Чи образився на тренерів? — перепитував пізніше Вишневський. — Це їхня справа, кого випускати. Але зіграти дуже хотілося. І проти Гулліта, і проти ван Бастена.

У 32 роки Вишневський почав відчувати гостру конкуренцію з боку молодого Володимира Геращенка. Подумував повернутися до Вінниці. Але керівництво клубу запропонувало інший варіант — турецький "Фенербахче".

Футболіст довго міркував. Але таки наважився разом із тренером Євгеном Кучеревським вилетіти до Стамбула й залагодити всі деталі угоди. Турки заплатили "Дніпру" $100 тис.

На стадіоні "Шукру Саракоглу" разом із Вишневським виступали дворазовий віце-чемпіон світу, німецький воротар Харальд Шумахер, володар "Золотої бутси" турок Танжу Чолак.

Вишневський посів друге місце в опитуванні на визначення найкращого легіонера турецького чемпіонату. Місцева преса дала йому прізвисько: "Легіонер-комуніст". А потім "Фенер" очолив голландець Гус Хіддінк і привіз на позицію центрального захисника свого футболіста.

Вишневський перейшов до"Сарієспору".

— Отримував там 2 тисячі доларів на місяць, — каже пані Ольга. — Гадаю, чоловік був би капітаном команди, якби знав мову.

У 35 років Іван завершив кар"єру. Працював тренером у вінницькій "Ниві", потім повернувся до "Дніпра" на запрошення тодішнього власника клубу Сергія Тігіпка. Претендував на роль наставника команди, але хвороба все перекреслила.

— Ще в 1988-му в Івана побіліла родима пляма. Це було дуже схоже на рак шкіри, — згадує дружина Вишневського. — Згодом лікарі підтвердили — меланома. Через п"ять років почали опухати пахові області, хвороба прогресувала. 1995-го чоловік відчував сильну слабкість. А я до останнього моменту не знала діагнозу. Він усе ретельно приховував, говорив, що  просто має проблеми з лімфовузлами. Наприкінці квітня 1996-го Івана паралізувало. Він нікому, окрім мене, не дозволяв перебувати поруч із собою.

У 1993 році дніпропетровське ПТУ N11 заснувало турнір на призи Івана Вишневського. Через три роки його назву довелося відкоригувати на "турнір пам"яті".

— Ці змагання проходять дотепер, — розповідає пані Ольга. — У жовтні 2003-го я заснувала "Фонд Івана Вишневського" для розвитку дитячо-юнацького і дворового футболу.

Старший син Вишневського 26-річний Іван закінчив економічний факультет Національної металургійної академії. У 2003-му відкрив фірму, яка займається оптовим продажем електроустаткування. Молодший, 18-річний Богдан, зараз студент того ж навчального закладу.

1957, 21 лютого — народився у селі Миролюбівка Тернопільського району Тернопільської області
1979 — гравець вінницького "Локомотива"
1980 — одружився з Ольгою, народився син Іван
1983 — перейшов до московського "Спартака"
1984 — перейшов до "Дніпра"
1988 — став віце-чемпіоном Європи, виграв чемпіонат СРСР,
народився син Богдан
1989 — поїхав грати до турецького "Фенербахче"
1993 — почав працювати тренером
1996, 11 травня — помер від раку шкіри

Зараз ви читаєте новину «Турки називали Вишневського комуністом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути