вівторок, 27 березня 2018 05:10

З "Інтером" виграв усі головні титули сезону

Жозе Моуріньйо на прізвисько "Особливий" народився 26 січня 1963 року в португальському місті Сетубал у родині футбольного воротаря та вчительки молодших класів. Дід по матері був багатою людиною, але збанкрутував.

Жозе марив футболом і вмовляв батька взяти його на тренування. За це обіцяв гарно вчитися. Саме наука вивела Моуріньйо в люди, бо талантів на футбольному полі він не мав. Хлопець мріяв про тренерську кар'єру. Ще в юності сміливо змішував традиційну тренерську роботу з новаторськими мотиваційними та психологічними методами.

Завдяки доброму знанню англійської Жозе запросили бути помічником Боббі Робсона в лісабонському "Спортингу". 1996‑го тренера покликали до "Барселони" і він узяв Моуріньйо із собою. Невдовзі Робсона змінив голландець Луї ван Ґаал. Він поблажливо дозволяв молодому португальцю покерувати командою в другорядних турнірах і матчах.

Зрештою Жозе набридло виконувати роль хлопчика на побігеньках. Він повертається в Португалію, де виборює п'яте місце на чолі скромної "Лейрії". Успіхи молодого тренера помічають боси "Порту" й доручають очолити команду. Португальський період завершується навесні 2004 року перемогою в Лізі чемпіонів. У фіналі "Порту" трощить "Монако" — 3:0. Жозе стає наймолодшим тренером, якому вдалося виграти турнір.

Російський олігарх ­Роман Абра­мович запрошує його очолити "Челсі". І не жалкує: з першої спроби Моуріньйо робить команду чемпіоном — титулу вона не мала 50 років. Наступного року повторює успіх. Проте виграти Лігу чемпіонів із лондонським клубом йому не вдається.

Влітку 2008-го Моуріньйо стає тренером італійського "Інтера". Це його зоряний час. Двічі поспіль — чемпіон країни. А в сезоні 2009/10 "Інтер" виграє всі найголовніші титули світового фут­болу.

Моуріньйо — найбажаніший тренер Європи. Його кличуть до іспанського "Реала". Уже тут проявляються перші ознаки того, що удача покидає Моуріньйо. Попри титанічні зусилля й плеяду зірок, усе закінчилося одним чемпіонським титулом за три роки й двома півфіналами Ліги чемпіонів.

Жозе звільняють за три роки після початку роботи в "Реалі". Він знову йде до "Челсі". Грає у півфіналі Ліги чемпіонів 2013/14. Наступного року — чемпіон Англії. Однак 2016-го все йде шкереберть — дев'ять поразок у 16 матчах і ганебне 16 місце. Відставка.

Португалець недовго чекає роботи. "Манчестер Юнайтед" кличе його до себе і в перший рік колишній перекладач виграє з клубом Лігу Європи. Однак у цьогорічній Лізі чемпіонів Моуріньйо вилітає вже на стадії 1/8 фіналу від слабшої іспанської "Севільї".

Зараз ви читаєте новину «З "Інтером" виграв усі головні титули сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути