Ексклюзиви
четвер, 25 вересня 2008 17:19

Роман Єременко вивчив чотири мови

Автор: фото: Володимир Котленко
  Роман Єременко грає за ”Динамо” на правах оренди. Влітку київський клуб має першочергове право викупити його контракт в італійського ”Удінезе”
Роман Єременко грає за ”Динамо” на правах оренди. Влітку київський клуб має першочергове право викупити його контракт в італійського ”Удінезе”

Півзахисник збірної Фінляндії 21-річний Роман Єременко в київському "Динамо" понад місяць. Мовних проблем Роман не має — його батьки переїхали до Фінляндії з Москви, коли хлопцеві було три роки. Динамівський новачок вільно володіє чотирма мовами.

— Вивчити мову для мене ніколи не було проблемою, — каже Єременко російською в телефонній розмові з кореспондентом "ГПУ". — Російською розмовляли вдома, фінською оволодів, живучи у Фінляндії, англійську вивчив у школі, а італійську — за три роки виступів на Апеннінах. Можливо, моя мова не є досконалою, але почуваюся комфортно, коли розмовляю без допомоги перекладача.

У 18 років ви поїхали виступати до Італії. Як батьки поставилися до вашого вибору?

— Із розумінням. Батько — колишній футболіст (Олексій Єременко у 1980-х виступав за московські "Спартак", "Динамо", "Торпедо". — "ГПУ"), мати тривалий час займалася гімнастикою. У Фінляндії немає нагоди вирости у класного гравця, усі найкращі футболісти вирушають за кордон. Коли запропонували спробувати себе в "Удінезе", довго не роздумував. Це було необхідно задля професійного розвитку.

Як вас знайшли італійські скаути у фінській команді "Яро"?

— Це треба спитати в них. В "Удінезе" одна з найкращих селекційних груп світу. Наприклад, Саллі Мунтарі — ганець, який перейшов до" Інтера" влітку — розпочинав італійський етап кар"єри в Удіне. Німець Бірхофф, який приніс перемогу своїй збірній на Євро-1996, став найкращим бомбардиром Серії "А" в "Удінезе", а вже потім вирушив до "Мілана".

Італійський чемпіонат сильніший за український. Чому ви вирішили змінити Удіне на Київ?

— В Італії я відіграв три сезони. Хотів нових відчуттів. Цікаво спробувати себе в новій команді, попрацювати з досвідченим тренером. Перехід до "Динамо" був найкращим із варіантів, які я мав. Приваблювала перспектива зіграти в Лізі чемпіонів. Хоча чудово розумів, що потрапити до основного складу буде нелегко. У вирішальних матчах тренери зазвичай довіряють перевіреним гравцям.

На тренування та у справах їжджу на таксі

На матч групового турніру Ліги чемпіонів проти "Арсеналу" ви вийшли у стартовому складі.

— Тут немає нічого особливого. В Італії пройшов гарну передсезонну підготовку. Нині у хорошій формі. Мабуть, тренер це побачив на тренуваннях та довірив місце у складі. Проти "Арсеналу" відіграв не без помилок, але на загал нормально — Сьомін так і сказав. Шкода тільки, що перемоги не втримали.

У Фінляндії головна футбольна зірка — Ярі Літманен. Що скажете про нього?

— Чудовий форвард. А ще серед моїх улюблених гравців Зідан та Рівальдо.

Ваш старший брат Олексій виступає за підмосковний "Сатурн". У дитинстві копіювати його манеру гри не намагалися?

— Бувало. Усі молоді гравці намагаються бути схожими на старших. У нас чотири роки різниці, і вперше зіграли в одній команді лише у зрілому віці. Два роки тому вийшли у складі збірної Фінляндії, причому перемогли тоді бельгійців.

У вас чи в Олексієві батько бачить себе-футболіста?

— Мабуть, у мені. Він також грав у півзахисті, більше концентрувався на творчих діях.

Свого часу вас запрошували до збірної Росії. Не жалкуєте, що обрали Фінляндію?

— Анітрохи, адже вважаю цю країну для себе рідною. Тут я виріс, став професійним футболістом. Можливо, зі збірною Росії було б легше потрапити до фінальної частини Кубка світу чи Європи. Однак зробити це з Фінляндією буде набагато приємніше. Фінляндія там ще не грала, але в останніх матчах довела, що може боротися із грандами на рівних. Принаймні, з віце-чемпіонами Європи, німцями, два тижні тому ми зіграли внічию, а могли й виграти.

Які перші враження від Києва?

— Велике місто, лише починаю в ньому орієнтуватися. Обрав квартиру в тихому районі, на Солом"янці. На тренування та у справах їжджу на таксі. Так набагато зручніше та спокійніше. Можливо, згодом здам на права та придбаю авто.

1987, 19 березня — Роман Єременко народився в Москві (Росія)

1990 — із сім"єю переїхав до Фінляндії

2004 — розпочав професійну кар"єру в клубі "Яро" (Фінляндія)

2006 — перейшов до команди італійської вищої ліги "Удінезе"

2007 — орендований "Сієною"

2007 — дебютував у національній збірній Фінляндії

2008, 15 серпня — орендований на рік київським "Динамо"

Неодружений, має подвійне громадянство — Фінляндії та Росії

 
Зараз ви читаєте новину «Роман Єременко вивчив чотири мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути