четвер, 11 лютого 2010 17:07

Роман Бондарук виховав двох призерів Олімпійських ігор

Автор: фото: Іван ВЕРБИЦЬКИЙ
  Роман Бондарук після Олімпіади може повернутися в Україну
Роман Бондарук після Олімпіади може повернутися в Україну

58-річний Роман Бондарук очолює збірну Польщі з біатлону. Олімпійські ігри у Ванкувері стануть для нього п"ятими в кар"єрі. 1994, 1998 і 2002 року він тренував українців, а потім перебрався до сусідньої країни. Два вихованці Бондарука — Олена Петрова і Томаш Сікора — здобували "срібло" Олімпіади.

На Олімпіаді-2002 Україна не виграла в біатлоні жодної нагороди. Чому?

— Команда так і не акліматизувалася. Не змогли знайти підходяще житло. Точніше, варіант ми знайшли, але господарі просили 5 тисяч доларів за добу. Забагато. Платили зі своєї кишені — в олімпійському селищі команди живуть безкоштовно. Довелося шукати інше приміщення. Знайшли його в Парк-Сіті. На незручній висоті.

Кажуть, що напередодні Олімпіади-94 ви виступали проти включення у склад майбутньої призерки — Валентини Цербе. Правда?

— Нісенітниці. Я був третім тренером, і моєї думки ніхто не питав. Валя в ті роки вигравала практично всі внутрішні змагання. Принаймні була в трійці. Так, Цербе хитрувала, але як тільки наступали контрольні змагання — Валентина вигравала. Як її можна не брати?

"Срібло" на Олімпіаді 1998 року виграла ваша безпосередня вихованка Олена Петрова.

— Петрова взагалі могла не поїхати на Ігри. На той час я працював віце-директором школи в Польщі. Наприкінці грудня дзвонять мені з Києва, з Міністерства спорту. Повідомляють, що Петровій не зробили візу на останні два етапи Кубка світу до Німеччини та Італії. Без них вона б і на Ігри не поїхала. Візові питання вдалося вирішити тільки завдяки Григорію Суркісу — він знайомий з німецьким консулом.

Візові питання вирішили завдяки Григорію Суркісу

Гонка в японському Нагано починалася о четвертій ранку за польським часом. Ми прокинулися, щоб дивитися пряму трансляцію. О п"ятій годині вони закінчили гонку, а через годину Лєна дзвонить мені й каже, що вона стала другою. "Лєна, я вже все знаю, все бачив" — відповідаю.

Коли ви почали працювати в Польщі з Томашем Сікорою, він уже був чемпіоном світу. Це полегшувало роботу?

— Ні. Томаш узяв перше місце 1995-го, з того часу не вигравав майже нічого. Після провалу на Олімпіаді-2002 вирішив покинути спорт. До Сікори я зателефонував майже відразу, як повернувся до Польщі. "Тренер, я навіть сьогодні стану тренуватися, але не бачу перспективи", — казав Томаш. Він мені пояснив, що сезон 2001–2002-го закінчив на 32-му місці в загальному заліку Кубка світу. "За останні сім років я не виграв жодної медалі", — сказав.

"Томек, я знаю твої показники, адже сам робив тобі кардіограму. Давай спробуємо, — намагався умовити спортсмена, — рік потренуємося, а далі буде видно". Сікора погодився. Після першого збору в Бидгощі приїжджаю до Федерації. Там секретар мені каже: "Романе, Сікора під великим враженням від тебе. Говорить, що він знову став отримувати задоволення від роботи, немає колишньої монотонності за схемою "біжу-стріляю-біжу-стріляю".

За сім років мого співробітництва з Сікорою він виграв 19 медалей на етапах кубків світу, чемпіонатах світу, став срібним призером Олімпіади в Турині. Такого в історії польського біатлону ще не було.

Вам пропонували прийняти польське громадянство?

— Особисто президент Польщі Лех Качинський. Відмовився, бо не бачу в цьому особливої потреби. Польський паспорт давав би мені перевагу під час пересування країнами Євросоюзу. Але в мене з цим проблем не виникає. Необхідний дозвіл отримую майже миттєво, без найменшої черги. Крім того, після Олімпіади-2010 контракт із польською федерацією в мене закінчується. Мені пропонують залишитися. Але я вже втомився працювати поза Батьківщиною.

Повернетеся додому?

— Не виключаю. Президент нашої Федерації біатлону Володимир Бринзак кличе.

На що може розраховувати українська біатлонна збірна у Ванкувері?

— На три медалі жіночої команди — дві особистих і одну в естафетній гонці. Але в естафеті  шанси вищі. Із чоловіками ситуація складніша. Але за умови влучної стрільби, яку показав Сергій Седнєв на останньому передолімпійському етапі Кубка світу в Антерсельві, можна взяти медаль в індивідуальній гонці на 20 км.

Зараз ви читаєте новину «Роман Бондарук виховав двох призерів Олімпійських ігор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути