неділя, 28 січня 2007 16:37

Платіні став президентом УЄФА

Автор: фото: REUTERS
  Мішель Платіні (ліворуч) приймає вітання від Леннарта Йоганссона. Новообраний президент запропонував надати своєму попередникові статус почесного президента УЄФА. Дюссельдорф, 26 січня 2007 року
Мішель Платіні (ліворуч) приймає вітання від Леннарта Йоганссона. Новообраний президент запропонував надати своєму попередникові статус почесного президента УЄФА. Дюссельдорф, 26 січня 2007 року

У п"ятницю в німецькому Дюссельдорфі завершився 31-й конгрес Європейської футбольної федерації (УЄФА). На засіданні обрали нового президента організації. Ним став 51-річний француз Мішель Платіні, який отримав 27 голосів. 23-тє підтримали колишнього шефа, 77-річного шведа Леннарта Йоганссона. Ще два бюлетені визнали недійсними.

— Це спільна перемога тих, хто в мене вірив, — каже Платіні.

Він запропонував надати Йоганссонові статус почесного президента УЄФА.

Той очолював федерацію з 1990 року. Востаннє шведа переобрали на четвертий термін у квітні 2002-го. Кілька років тому Йоганссон повідомив, що п"ятий термін буде останнім. Хотів піти на відпочинок: ходити на риболовлю, бавити онуків. Безальтернативним претендентом мав стати Платіні. Француз дуже здивувався, що швед передумав. Хоча це скандинаву властиво — попервах не хотів балотуватися на четвертий термін.

Перемогу Платіні пов"язують із трьома чинниками. По-перше, мав офіційну підтримку з боку президента міжнародної футбольної федерації Йозефа Блаттера. По-друге, за нього ратувала Східна Європа, тоді як Йоганссон працював тільки з могутніми, але малочисельними західноєвропейськими державами. Для цього навіть помирився з колишніми опонентами з групи G-14. Зате Платіні в пропагандистській роботі не гребував відвідувати малозначущі футбольні турніри, на кшталт московського Кубка Співдружності. По-третє, Йоганссон уже застарий, щоб керувати такою організацією. Навіть попри те, що при ньому в європейський футбол прийшли великі гроші, а реформування Ліги чемпіонів вивело цей турнір на якісно новий рівень.

Платіні отримав 27 голосів, Йоганссон — 23. Ще два бюлетені визнали недійсними

— Платіні — людина футболу, — говорить "ГПУ" колишній тренер донецького "Шахтаря" Віктор Прокопенко, 62 роки. — Не думаю, що він почне щось радикально змінювати, та й потреби в цьому немає.

Виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов, 58 років, каже, що заздалегідь прогнозував перемогу Платіні.

— У Йоганссона вже не той вік, щоб розв"язувати проблеми європейського футболу. Наприклад стосунки між національними збірними та клубами. Для України практично все одно, хто очолює УЄФА. Наших шансів на проведення фінальної частини Євро-2012 Йоганссон не підвищив би, як і Платіні. По-перше, від однієї особи це не залежить. По-друге, Євро-2012 — це бізнес-проект УЄФА. Хто захоче ризикувати, проводячи турнір у неспокійній з політичного та економічного погляду країні?

Платіні не має наміру проводити жорсткі реформи в європейському футболі. Формат Кубка УЄФА залишиться без змін. Ліги чемпіонів — також. Щоправда, водночас він хоче обмежити представництво однієї країни в цьому турнірі до трьох команд (зараз перші три країни в рейтингу УЄФА можуть виставити по чотири).

У майбутньому федерація розгляне питання щодо збільшення кількості учасників фінальної частини чемпіонатів Європи до 24-х команд. Фінальні турніри чемпіонату Європи в нинішньому форматі проводять із 1980 року. Раніше в них грало 8 команд. 1996-го їх кількість збільшили до 16. Сам Платіні воліє залишити все так, як є.

— Якщо й розширяти, то до 20. Створити 4 групи по 5 команд. Дві найкращі з кожної виходили б до чвертьфіналу. А то скоро дійде до того, що у фіналі гратимуть усі 53 члени УЄФА без відбору, — каже він.

На конгресі УЄФА затвердили новий склад виконкому. До нього знову увійшов президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, 57 років. Чотири роки тому його дообрали у виконком, і Суркіс не мав права голосу. Тепер — матиме.

Платіні — шостий президент

Мішель Платіні народився 21 червня 1955 року в Жефі (Франція).
Як футболіст зробив ім"я в італійському "Ювентусі". За "Стару Синьйору" виступав із 1982 по 1987 роки. До цього грав за французькі "Нансі" та "Сент-Етьєн". Виграв Кубок чемпіонів-1985, чемпіонат Європи-1984, брав участь у трьох мундіалях (1978, 1982, 1986). Бронзовий призер Кубка світу-1986. Єдиний у світі футболіст, який тричі поспіль вигравав "Золотий м"яч" (1983–1985).
Завершив кар"єру 1988-го. Наступного року прийняв збірну Франції. Вона пропустила Мундіаль-1990, виграла всі відбірні матчі Євро-1992, але у фінальній частині не вийшла з групи. Платіні подав у відставку й очолив оргкомітет Мундіалю-1998. Потім працював головою технічного комітету ФІФА.
Одружений із Крістель Булоні, має сина Лорана та доньку Марину.
Шостий президент у 50-річній історії УЄФА. Його попередники: данець Еббе Шварц (1954–1962), швейцарець Густав Відеркер (1962–1972), італієць Артеміо Франкі (1972–1983), Жак Жорж (1983–1990), Леннарт Йоганссон (1990–2007).

Зараз ви читаєте новину «Платіні став президентом УЄФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути