середа, 06 лютого 2008 17:35

Ордени замість золотих медалей

Переможниці відкритого чемпіонату Австралії з тенісу у парному розряді сестри Олена на Катерина Бондаренко одержали на батьківщині по ордену "За заслуги". Оперативність нагороджувального відомства вражає. Не встигли зіграти, а ордени вже є! У 1960–1970-ті роки "автоматом" звання Героїв та ордени Леніна одержували лише космонавти. Якщо живими поверталися з навколоземної орбіти, що вдавалося далеко не всім.

Тепер ордени щедро роздають спортсменам. Причому рівень досягнень, що заслуговують на орден чи медаль, ніде й ніким не оголошено. Повернемося до сестер Бондаренко. Їхній успіх, попри всю його історичність, для українського тенісу є досить пересічним. Бо змагання пар — це видовище другого плану, яке аж ніяк не можна поставити поруч із перемогами у одиночному розряді. Брати Брайани зі США, які останніми роками зібрали з десяток найвищих нагород на турнірах Великого Шолома в парному розряді, не мають і сотої долі популярності Роже Федерера зі Швейцарії чи росіянки Марії Шарапової. Якби Федереру за кожен його титул на батьківщині давали орден, він би вже гнувся під ними, як колись Леонід Брежнєв. Але Федерер не Брежнєв. За свої успіхи він отримує всесвітню славу й купу грошей. Не меншої слави очікує новий чемпіон Австралії Новак Джокович, якого у Сербії й не думали нічим нагороджувати. Хоча для Сербії його досягнення не менш видатне, ніж виграш сестер Бондаренко для України.

Останнім часом на чемпіонатах світу українці не виграють золотих нагород

До чого я це? До того, що вітчизняні спортивні чиновники, які повільно, але впевнено ведуть український спорт до повної деградації, знайшли новий спосіб звітувати про свою діяльність: вони підсовують у президентську канцелярію списки на нагородження спортсменів орденами та медалями. Враховуючи особисту байдужість нинішнього керівництва держави до великого спорту, спритним чиновникам можна буде таким чином ще довго імітувати бурхливу діяльність.

Ми спостерігаємо за навмисною девальвацією спортивних успіхів, коли докупи звалюються всі нагороди: дитячі, інвалідні, студентські, галузеві... Сюди ж додамо вал державних орденів та медалей, що посипався на всіх хоч трохи помітних спортсменів. Про реальні золоті нагороди чемпіонатів світу та Олімпійських ігор за всім цим можна й забути. Тим більше, що останнім часом на чемпіонатах світу золотих нагород українці не виграють. Навіщо, коли вдома і так ордени дають.

Зараз ви читаєте новину «Ордени замість золотих медалей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути