Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 02:15

Наші веслувальниці стали чемпіонками Європи

Автор: фото: REUTERS /Jose Manuel Ribeiro
  Українські спортсменки після переможного фінішу. Зліва—направо: Катерина Тарасенко, Олена Буряк, Анастасія Коженкова та Яна Дементьєва
Українські спортсменки після переможного фінішу. Зліва—направо: Катерина Тарасенко, Олена Буряк, Анастасія Коженкова та Яна Дементьєва

Українська четвірка парна з академічного веслування вчетверте поспіль виграла чемпіонат Європи на дистанції 1000 м. Харків"янка 31-річна Яна Дементьєва, Анастасія Коженкова, 24 роки, із Дніпродзержинська, 22-річна Олена Буряк з Миколаєва та дніпропетровка 23-річна Катерина Тарасенко не залишили найменших шансів своїм найближчим переслідувачкам німкеням. Турнір відбувався у португальському містечку Монтемор-о-Вельо.

Українські дівчата впевнено виграли попередній заїзд, залишивши позаду екіпажі Польщі, Італії та Росії. На першій 500-метрівці наші вирвалися на 3 с вперед, поступово нарощуючи свою перевагу. Не виникло у нашого екіпажу проблем й у фіналі. Українки лідирували всю дистанцію. Головні суперниці українського квартету — британки, яким ми двічі програвали в цьому сезоні на етапах Кубка світу, участі в європейському чемпіонаті не брали.

Жіноча четвірка парна в академічному веслуванні завжди була для України сильною дисципліною. З радянських часів, коли квартети, майже повністю сформовані з українок, вигравали олімпійські нагороди Ігор у Москві-1980 і Сеулі-1988. На Олімпіаді-1996 четвірка парна у складі Світлани Мазій, Діни Міфтахутдінової, Олени Ронжиної та Інни Фролової здобула "срібло" незалежній Україні. Ще одну олімпійську медаль нашій країні цілком могла принести четвірка парна в Афінах-2004. Але тоді нашу команду дискваліфікували, оскільки позитивною виявилася допінг-проба Олени Олефіренко.

Торік українські дівчата вперше в історії здобули впевнену перемогу на чемпіонаті світу в польській Познані: американки і німкені зосередилися на боротьбі за "срібло".

На чемпіонатах Європи наша четвірка парна й взагалі є гегемоном. 2007-го поновили європейські першості, перервані 1973 року. Турніри постійно виграють українки. Хоча на Олімпіаді-2008 вони були четвертими. При цьому склад нашої команди постійно змінювався.

Ще дві "бронзи" на чемпіонаті Європи в Монтемор-о-Вельо Україні принесли чоловіки в змаганнях парних четвірок та вісімки.

Зараз ви читаєте новину «Наші веслувальниці стали чемпіонками Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути