середа, 20 серпня 2008 16:29

Народна стрільба з пістолета

Головна цінність сучасних літніх Олімпійських ігор — неймовірна кількість нагород, які розігрують представники десятків видів спорту. Задумано добре — за таких умов учасники з різних країн можуть виграти в тих дисциплінах, де вони найсильніші.

Згідно з цією логікою, українці нині особливо сильні у фехтуванні на шаблях, де наші спортсменки здобули командну золоту медаль. А ще — у кульовій стрільбі та стрільбі з лука, де в нас три олімпійські чемпіони, та в жіночому семиборстві, де маємо золото та срібло. Якщо дивитися з якоїсь Португалії, можна уявити собі українців народом, який усе дозвілля присвячує фехтуванню, кульовій стрільбі та стрільбі з лука. Завдяки такій масовості та популярності цих видів спорту в нас і виросли олімпійські чемпіони. Ними ми пишаємося та гідно вшановуємо обіцяними за золоту медаль 700 тис. грн.

Оскільки ми живемо не в Португалії і знаємо, як усе є насправді, то і сприймати перемоги українських олімпійців маємо дещо інакше. Вітаючи фехтувальниць, не забувати тиху порожнечу столичного Палацу спорту, де напередодні Олімпійських ігор пройшов фехтувальний чемпіонат Європи. Цей турнір практично нікого не зацікавив у Києві.

Немає серйозного бажання вивести наших чемпіонів на публіку

Чи змінять щось наші олімпійські перемоги? Чи побіжать після тріумфу наших спортсменів і спортсменок тисячі хлопців і дівчат записуватися у фехтувальники, стрільці чи багатоборці, аби бути схожими на кумирів? Відповідь ви знаєте заздалегідь. Наші олімпійські чемпіони, на відміну від американських, австралійських чи ефіопських, у нас не зовсім кумири. Хто з вас пам"ятає наших чемпіонів попередніх Олімпійських ігор? Пам"ятає прізвища? Де ті тисячі дітей, які пішли займатися спортом під враженням від їхніх перемог?

Чому так? Чому в одних країнах олімпійська перемога свого спортсмена стає поштовхом для масового захоплення спортом, а у нас хіба що допомагає спортивним чиновникам відзвітувати про свою роботу й отримати фінансування на найближчі роки?

На мою думку, причина — у відсутності серйозного бажання вивести наших олімпійських чемпіонів на публіку. Чому в нас не рекламують змагання з того ж фехтування чи легкої атлетики? Олімпійські телевізійні трансляції показали, що це цікаво. Виявляється, будь-який вид спорту можна демонструвати по телевізору так, щоб це було видовищно.

І якщо ми насправді сильні в тих видах, у яких українці стали олімпійськими чемпіонами, ці види слід робити по-справжньому народними. Народна стрільба зі швидкострільного пістолета на 25 м — хіба це погано? Народові сподобається.

Зараз ви читаєте новину «Народна стрільба з пістолета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути