пʼятниця, 27 квітня 2018 00:20

Ми не вміємо радіти перемогам

Похмурого жовтневого вечора майже 18 років тому я з батьком і найкращим другом зібралися біля телевізора. У Москві грали Росія і Україна. На 87‑й хвилині матчу ми почули оце "ааааааа, Боже мой" російського коментатора, коли Шевченко ледве не з центра поля закинув за комірець Філімонову. Так стрибали й обіймалися від щастя, що аж попадали на підлогу. Ми з другом одягли футболки "Динамо": я — синю з написом "Шевченко" на спині, Віталік — білу з "Ребровим", і вибігли надвір. Святкувати.

Здавалося, зараз почнуться народні гуляння не тільки в Коростені, а й по всій Україні. Навіть на Донбасі й у Криму. От, справді, так здавалося. Усі співатимуть, стрибатимуть, обливатимуть одне одного шампанським і пивом або й горілкою, чому б і ні, й гасатимуть на машинах, повистромлявши у прочинені вікна прапори й усміхнені фізіономії. Як це зазвичай буває в будь- якій футбольній країні після великих перемог над принциповим суперником. Тобто — ворогом, якщо говорити по правді.

Але вулиця зустріла нас такою ж похмурою вологою темрявою, як і до матчу. Поділитися радістю не було з ким. Ми прогулялися до найближчої дискотеки в будинку культури залізничників біля вокзалу в пошуках таких же щасливих уболівальників. Проте жодного відгуку на свої емоції не отримали. Там на порядку денному стояли всі ті самі буденні питання — сємки, цигарки і "тьоть-Валя, пустіть безплатно на танці". 9 жовтня 1999-го.

Майже сім років по тому, 27 червня 2006-го, ситуація була привабливішою. По-перше, чудовий вечір. По-друге, кілька барів у центрі міста транслювали футбол на літніх майданчиках. Але суперник не той, хоч і 1/8 фіналу Кубка світу. Швейцарію ворогом аж ніяк не назвеш. Запалу на святкування в багатьох вистачило на кілька хвилин після переможної серії пенальті. Далі все за традицією переросло у звичайне змішування міцних напоїв.

Зі Швецією в Києві на домашньому Євро 2012 взагалі якось негарно вийшло: вольова перемога, два голи Андрія Шевченка й багатообіцяючий початок чемпіонату. А вболівальники після матчу розходилися майже мовчки. Здається, шведи — й ті були більш радісні. Дешеве пиво й гарне місто затьмарили гіркоту поразки. Але тому принаймні є пояснення. Потрапити на гру збірної на домашньому чемпіонаті було багато охочих, квитки розігрували на сайті УЄФА. У цій лотереї не завжди перемагали ті, хто палко вболіває. Здебільшого то були випадкові люди.

Не вміємо ми радіти перемогам.

І от що цікаво. Радіти звитязі над футбольною збірною Росії ми зможемо лише після військової перемоги. Адже до того нас "розводитимуть" на всіх жеребкуваннях. Можливо, тоді й навчимося робити це самовіддано.

Зараз ви читаєте новину «Ми не вміємо радіти перемогам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути