Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 00:45

"Луческу впав, але зумів піднятися у 75 років"

Автор: SHAKHTAR.COM
  Захисник ”Шахтаря” Валерій Бондар протистоїть нападнику ”Динамо Артему Бесєдіну (у білій формі) 
Захисник ”Шахтаря” Валерій Бондар протистоїть нападнику ”Динамо Артему Бесєдіну (у білій формі) 

Київське "Динамо" перемогло "Шахтар" у матчі чемпіонату України з футболу — 1:0. Єдиний м'яч на 34-й хвилині забив із пенальті Карлос де Пена. Кияни випереджають донецьку команду на 10 очок. До закінчення чемпіонату чотири тури. 25 квітня "Динамо" прийматиме "Інгулець". Перемога гарантує команді тренера 75-річного Мірчі Луческу чемпіонство.

— "Шахтар" різко здав цього сезону, — коментує матч "Шахтар" — "Динамо" футбольний тренер Олег Федорчук, 60 років. — Вважаю, це наслідок необдуманої роботи менеджменту. Тренеру Луїшу Каштру — 59. Більшу частину кар'єри він пропрацював із дитячими та юнацькими командами. Плюс — нетривалий період роботи із середняками португальського чемпіонату. А тут довелося мати справу з гравцями, чиї контракти значно більші, ніж його власний. Як тільки Тайсон завів свою пісню про від'їзд до Бразилії, треба було викликати когось із менеджменту, який уповноважений вирішувати ці питання, й приходити до спільного знаменника. Однак Луїш поклався на власні сили й не розрахував їх. У підсумку Тайсон остаточно розвалив дисципліну в команді.

Ну, і звісно, фактор Луческу. Прийшов тренер, який навів лад у "Динамо" і відібрав чемпіонський титул. Історія стара, як весь футбол.

Які складові успіху киян?

— Стабільність основного складу. Всюди, де працював Луческу, "старт" команди можна було назвати за кілька днів до матчу. У "Динамо" це одразу дало плоди: Сергій Сидорчук, ­Георгій Бущан, Віталій Миколенко, Артем Бесєдін почали тягти за собою решту колективу. Щоправда, феєричних матчів у "Динамо" не було. Але були ті, що витягнули "на жилах", вирвали в останню мить — гру з "Олексан­дрією", наприклад. А вже нинішній "Шахтар" перемогли із запасом.

"Динамо" може повторити успіх "Шахтаря", який чотири роки поспіль був чемпіоном, чи це тимчасовий ­спалах?

— Відпочивати на лаврах "Динамо" не доведеться. Характер власника "Шахтаря" Ріната Ахметова відомий. З нинішньої невдачі будуть зроблені правильні висновки. До того ж у "Динамо" немає гравців, за якими шикуються в чергу європейські клуби. Тобто командна гра є, а сильних особистостей у складі немає. Рано чи пізно настане спад форми. Тоді вирішального значення набуде клас гравців. Поки що цього класу в "динамівців" не простежується.

Луческу здатний реформувати всю систему "Динамо" до рівня "Шахтаря"?

— Навряд. Це не його сфера діяльності. Його головна турбота не клуб, а команда. Клуб має дозріти до того, щоб брати на роботу людей не за знайомством, а за їхніми професійними якостями.

Чому в румунського тренера не заграли Владислав Супряга та Мікаель Дуелунд?

— За данця нічого казати не буду, бо бачив його мало й не можу визначити позицію на полі. Щодо Супряги, то йому важливо зрозуміти: щоб стати якісним футболістом, треба тренувати свої слабкі якості. Дав тобі Бог швидкість — добре. А гра головою? А універсалізм? А характер? А здатність читати ситуацію в карному майданчику? Бесєдін довів, що хоче вдосконалюватися. Супряга — не надто.

"Шахтар" п'ять років тому не продовжив контракт із Луческу. Це помилка?

— Мірча Луческу — великий тренер. Бо в першому ж сезоні виграти чемпіонат, суперкубок мало кому вдається. Однак не варто забувати, що 2016 року "Шахтар" перестав прогресувати з ним. Пішли великі поразки, двічі поспіль програли чемпіонат. Президент "Шахтаря" тоді хотів кращого. А сьогодні Мірча виграв титул. Упав і зумів піднятися в 75 років.

Зараз ви читаєте новину «"Луческу впав, але зумів піднятися у 75 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути