пʼятниця, 13 травня 2016 07:55

"Кар'єра Платіні як футбольного чиновника завершена"

60-річний Мішель Платіні подав у відставку з посади президента європейської футбольної федерації — УЄФА. Спортивний арбітражний суд лише частково задовольнив його апеляцію на відсторонення від футбольної діяльності. Скоротив термін до чотирьох років. Платіні попервах дискваліфікували на вісім, після першої апеляції строк зменшили до шести років.

Француз обіймав посаду з січня 2007-го. Наприкінці минулого року його дискваліфікували. Причиною стало отримання 2 млн швейцарських франків — 47,3 млн грн — у лютому 2011-го від Зеппа Блаттера, тодішнього керівника ФІФА — міжнародної футбольної федерації. Це була платня за роботу Платіні в організації з 1998-го по 2002 рік. Однак домовленість не задокументували, тому для виплати коштів не було юридичних підстав.

— Платіні мені шкода, — каже головний редактор порталу football.ua 36-річний Кирило Крижановський. — Він — романтик від футболу, не зовсім досвідчений функціонер. На цьому й погорів. Пішов "причепом" із Блаттером (колишнього керівника ФІФА відсторонили від футболу на вісім років. — ГПУ).

Вважаю, кар'єра Платіні як футбольного функціонера завершена. Чотири роки — великий термін. Йому не дадуть повернутися в систему. Не було жодного випадку, коли чиновник такого рангу повертався на посаду в ФІФА чи УЄФА.

Яке головне досягнення Платіні на посаді керівника УЄФА?

— Він хотів зробити футбол доступним для всієї Європи. Тому реформував систему відбору для потрапляння до групового турніру Ліги чемпіонів. Завдяки цьому стало більше нецікавих телебаченню та нейтральному уболівальникові матчів. Однак глядачі в Білорусі, Казахстані чи Ізраїлі отримали можливість побачити свою команду в протистоянні з найсильнішими клубами континенту.

Інший момент: француз послідовно виступав проти відеоповторів. Але це неминуче — до їх введення схиляється ФІФА. Погодилася б і УЄФА, навіть якби залишився Платіні.

За часів Платіні запровадили принцип фінансової чесної гри — витрати клубу на трансфери не могли перевищувати його доходу від комерційної діяльності. Відставка француза змінить ситуацію?

— Цілком можливо. Вважаю, для УЄФА настають нелегкі часи. Їм буде важко втримати ситуацію під контролем. Багатим клубам не подобається принцип фінансової чесної гри і груповий турнір Ліги чемпіонів зі слабкими командами. У майбутньому на клубний футбол чекає розкол. Зараз багатіїв умовно сім. Коли їх стане більше — якісь китайці чи араби куплять "Мілан", "Інтер", "Бенфіку", "Аякс", — вони захочуть грати з найсильнішими клубами. Створять альтернативну, закриту Лігу чемпіонів. І ніхто не говоритиме про чесну гру.

18 травня УЄФА визначиться з терміном проведення виборів президента. Нинішній очільник — грек Теодорос Теодорідис. Його та іспанця Хосе-Марію Вільяра вважають фаворитами на посаду керівника європейської федерації. Букмекери приймають на них ставки у співвідношенні 6 до 1. Третій претендент — українець Григорій Суркіс. Його шанси розцінюють як 10 до 1.

Зараз ви читаєте новину «"Кар'єра Платіні як футбольного чиновника завершена"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути