середа, 30 червня 2010 06:54

Капелло помилився з тактичною схемою

Автор: фото: Reuters/Ina Fassbender
  Щойно форвард збірної Німеччини Мирослав Клозе (у світлій формі) відкрив рахунок у грі з Англією
Щойно форвард збірної Німеччини Мирослав Клозе (у світлій формі) відкрив рахунок у грі з Англією

Збірна Англії — один з головних фаворитів Кубка світу — залишає турнір після першого раунду плей-офф. У матчі 1/8 фіналу підопічні італійського тренера Фабіо Капелло поступилися збірній Німеччини — 1:4. У жодному з чотирьох матчів Мундіалю чемпіони світу-1966 не показали очікуваної гри. "ГПУ" визначила п"ять причин, які призвели до поразки команди Капелло.


1. Проблеми в захисті

Один з найкращих центральних захисників світу Джон Террі провів невдалий сезон і не зміг реабілітуватися на Кубку світу. Через травму не зіграв на турнірі його напарник Ріо Фердінанд. Непереконливими були Ледлі Кінг, бракувало швидкості Джеймі Каррагеру. За цих умов пару Террі у матчі з Німеччиною склав Метью Апсон — непоганий захисник, він виявився неготовим до Кубка світу. А без надійного центру в захисті розраховувати на успіх зараз неможливо.

2. Тактична схема Фабіо Капелло

Улюблена система італійця — 1-4-4-2. Знаний тренер не відступив від неї у жодному матчі турніру. Це було помилкою. Англія сильна флангово, а ліворуч Капелло відправив центрального півзахисника Стівена Джеррарда, який почувався у цій зоні некомфортно. Найгірше, Джеррард не встигав відпрацьовувати в обороні. А німці скористалися цим у першому таймі сповна. Можливо, Капелло треба було обрати 1-4-5-1, аби у флангу були спеціалізовані гравці. А Лампарда із Джеррардом поставити під єдиного форварда — Вейна Руні. А так конструкція Капелло виглядала архаїчно. Команда була надто академічною в атаці, не встигала перебудовуватися на оборону, залишаючи супернику простір для контрвипадів.

Руні не забив на Кубку світу-2010 жодного м"яча

3. Травми Вейна Руні та Гарета Баррі

Основна надія Англії в атаці — Вейн Руні. Форвард провів чудовий клубний сезон, але наприкінці його підкосили травми. Вони не дозволили Руні проявити себе на Кубку світу — жодного гола на рахунку 10-го номера.

Баррі — ключовий опорний півзахисник збірної — зазнав ушкодження на початку Мундіалю. Він не тренувався півмісяця, пропустив стартовий матч із США. Потім грав регулярно, але фізичної форми не набув, не встигаючи за швидкими німцями, зокрема Озілом.

4. Відсутність у Капелло досвіду роботи зі збірними

Італійський тренер виграв усе, крім Міжконтинентального кубка, на клубному рівні, але зі збірними не працював ніколи. Вочевидь, Капелло підходить для роботи з клубом. Тренер не зміг підвести Англію в оптимальній фізичній готовності. Такі проблеми у нього були — 1997-го, повернувшись до "Мілана", він дав гравцям такі навантаження, що почалися регулярні травми, а Паоло Мальдіні виступив проти тренера.

Англійська футбольна асоціація платила Капелло 8,8 млн євро на рік — більше з тренерів збірних не отримував ніхто. Італієць висловив бажання продовжити тренувати Англію, але чи дадуть згоду роботодавці, визначаться за два тижні.

5. Суддівські помилки

У матчі проти Німеччини уругвайський арбітр з рахунком 2:1 не зарахував чистий гол Френка Лемпарда — м"яч після удару півзахисника "Челсі" вдарився об поперечину і на півметра відскочив за лінію воріт. Рахунок мав стати 2:2, і гра могла б скластися по-іншому.



Футбол. Кубок світу. 1/8 фіналу

Уругвай–Корея — 2:1

США–Гана — 1:2

Німеччина–Англія — 4:1

Аргентина–Мексика — 3:1

Нідерланди–Словаччина — 2:1

Бразилія–Чилі — 3:0

Парагвай–Японія — матч закінчився вчора ввечері

Іспанія–Португалія — матч закінчився вчора ввечері

"Суддям треба залишити право на помилку"

У недільних матчах 1/8 фіналу судді припустилися двох грубих помилок. У поєдинку Німеччина — Англія з рахунком 2:1 на користь німців уругвайський арбітр Хорхе Ларріонда не зарахував гол англійця Лемпарда. Судді не помітили, що м"яч після удару британця вдарився об поперечину і перетнув лінію воріт.

Пізніше у грі Аргентина — Мексика італійський арбітр Роберто Розетті за рахунку 0:0 зарахував гол аргентинця Карлоса Тевеса, хоча форвард перебував у положенні поза грою. Після консультації з лайнсеном Розетті був ладен змінити рішення. Мексиканці звертали увагу судді на табло, де показували повтор епізоду, але це нічого не дало.

Після цього Міжнародна футбольна федерація заборонила демонструвати повтори на табло і ще раз наголосила на відмові від відеоповторів. Зате не виключено, що на найближчих великих турнірах задіють двох додаткових арбітрів, які будуть за воротами.

— Щоб визначити, чи перетнув м"яч лінію воріт, це правильне рішення, — каже "ГПУ" колишній суддя Василь Мельничук, 53 роки, єдиний з українців, хто судив матч Ліги чемпіонів. — Але якщо у головного та арбітра за воротами будуть протилежні думки стосовно порушення у штрафному майданчику? Що тоді? Рішення за головним, але кому потрібні зайві дискусії?

Відеоповтори я також не вводив би. Правила мають бути єдині і на Кубку світу, і на першості району. А де відеотехніка для останніх, якщо в нас не можуть навіть повністю сітками для воріт забезпечити? Я колись судив міський матч, так сказали: так, ти судив в Європі, але у нас тут своя Ліга чемпіонів — важливіша. Так що не треба думати, що першість району — це так, побавитися люди вийшли.

Розетті, якби скасував рішення, зробив би правильно. Але не за допомогою табло — це заборонено. Взагалі, футбол — це дискусія, такі моменти зумовлюють жваве обговорення. Грі не треба абсолютної істини, тоді вона стане нецікавою. Треба залишити суддям право на помилку.

Президент ФІФА Зепп Блаттер учора заявив, що можливість введення відеоповторів буде розглянуто на липневому засіданні організації.

Зараз ви читаєте новину «Капелло помилився з тактичною схемою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути