Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2011 07:45

Групові турніри Ліги Європи завершуватимуться в листопаді

Серед команд, які грають у 1/16 фіналу Ліги Європи, кожна четверта представляє країни східної частини континенту. Чотири — Росію, дві — Україну, по одній — Білорусь та Польщу. Тобто кожен восьмий поєдинок гарантовано пройшов в умовах справжньої зими, зі снігом та морозом. Щонайменше подібна пропорція збережеться і в наступному раунді. Він пройде у березні, коли погода у цих країнах теж майже зимова.

Навряд чи зважали на це організатори змагань. Вони складали календар і визначали початок матчів о 19 00 та 21.00 годині за середньоєвропейським часом. Це відповідає восьмій та десятій вечора в Україні та Білорусі та 21.00 і 23.00 у Росії. Сталося це через те, що чиновники УЄФА традиційно орієнтуються на Західну Європу, де грати взимку в такий час досить комфортно. Натомість практично кожна гра у Східній Європі стає проблемою через погодні умови. Звісно, футболісти мають грати за будь-якої погоди, але у виняткових випадках. В Україні, Росії, Білорусі, а також у Швеції, Фінляндії, Норвегії в лютому в футбол не грають. І якщо масового нашестя скандинавських команд на Лігу Європи чекати не варто, то з командами країн колишнього СРСР усе навпаки.

Раніше до зимової стадії єврокубків пробивалися поодинокі представники цих країн, та й починалися змагання у березні. Тепер перенесення старту на лютий, разом зі стабільним просуванням українських та російських команд у Лізі Європи, перетворює цей турнір у лютому–березні на змагання зі "снігового футболу". Далі буде ще гірше, бо саме у Лізі Європи найкращі команди Сходу змагаються здебільшого із не найсильнішими представниками провідних європейських чемпіонатів. Цілком імовірно, що за рік у плей-офф Ліги Європи вже не кожна четверта, а кожна третя команда буде із "холодних" країн.

Реконструкція стадіонів і футбольних полів тут не допоможе. У 10-градусний мороз умови однакові що на найсучасніших аренах, що на сільських стадіонах. Штучно "притримати" українські та російські команди, аби ті вибували з турніру ще восени, теж не вдасться. Починаючи з 2005 року, серед переможців Кубка УЄФА, перейменованого в Лігу Європи, кожен другий представляв Росію та Україну. І це, як бачимо, лише початок. У разі, коли тенденція збережеться, організаторам Ліги Європи доведеться змінювати формат турніру в інтересах найсильніших його учасників. Перший крок зроблено — УЄФА оголосила, що починаючи з 2012-го групові турніри Ліги Європи завершуватимуться не у грудні, а в листопаді. Можливо, і матчі в лютому відсунуть ближче до весни. Тому що футбол на морозі має бути, як і раніше, винятком, а не правилом.

Ліга Європи. 1/16 фіналу. Повторні матчі

24 лютого — четвер

20.00 "Баєр" (Леверкузен, Німеччина) —

"Металіст" (Харків, Україна).

Перший матч — 4:0

ТБ: ТРК "Футбол"

22.05 "Динамо" (Київ, Україна) —

"Бешикташ" (Стамбул, Туреччина)

Перший матч — 4:1

ТБ: ICTV

Зараз ви читаєте новину «Групові турніри Ліги Європи завершуватимуться в листопаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути