Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 17:36

Два чемпіонати з баскетболу? Чому ні?

Національний баскетбольний чемпіонат України досі був копією, точніше, карикатурою на чемпіонат футбольний. Подібно до футбольних "Шахтаря" та "Динамо", які багато років поспіль розігрують чемпіонське звання і збирають до себе кращих гравців, баскетбольні "Азовмаш" та БК "Київ" теж перемагають у чемпіонаті. Бо мають на кілька порядків вищий бюджет, який дозволяє збирати до команд сильніших гравців. І якщо у футбольних клубів, які незадоволені донецько-київською гегемонією, практично немає важелів для виправлення ситуації, то у баскетбольних є варіанти.

Офіційні футбольні змагання відбуваються під егідою міжнародної федерації футболу (ФІФА), яка разом зі своїми континентальними підрозділами жорстко контролює світовий футбол. Тоді як аналогічна міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) — маловпливова організація, на яку мало хто зважає. Північноамериканська НБА існує сама по собі, не помічаючи ФІБА. Те ж саме й у Європі: паралельно з європейською федерацією баскетболу діє професійна ліга УЛЄБ, яка проводить свої змагання і має набагато більший вплив, ніж офіційна федерація. Щоправда, останнім часом дві європейські баскетбольні організації знайшли порозуміння і від конфронтації перейшли до співробітництва.

Прийшов час скористатися баскетбольними свободами й українцям. Шість вітчизняних клубів, які не бачать своїх перспектив на тлі багатих "Азовмашу" і баскетбольного клубу "Київ", зареєстрували власну баскетбольну лігу і збираються провести свій чемпіонат.

"Будівельник", БК "Одеса", "Черкаські мавпи", "Кривбасбаскет", "Дніпро" та "Політехніка" — клуби "другого ешелону" українського баскетболу, що "підпирають" двох визнаних лідерів. Без них баскетбольний чемпіонат буде схожий на футбольний без "Дніпра", "Чорноморця", "Металіста", "Карпат". Різниця лише у тому, що футбольним клубам немає куди йти, а баскетбольним — є. Нова професійна ліга, очолена вправними менеджерами, здатна створити зі свого чемпіонату привабливе спортивне видовище, яке спробує продати телебаченню. Чому ні? Поки що у суперечці між новою лігою і федерацією баскетболу на боці останньої, крім двох клубів-лідерів, залишилися лише аутсайдери — клуби, які й не збиралися боротися за перші місця.

Що буде далі? Не виключено, що восени ми матимемо два баскетбольні чемпіонати України: один від федерації, другий від професійної ліги. Як на мене, то це нікому не нашкодить. Конкуренція двох ліг і пов"язана із цим кампанія у пресі лише сприятимуть популяризації баскетболу. За рік чи два або одна із ліг поглине іншу, або вони між собою домовляться.

Зараз ви читаєте новину «Два чемпіонати з баскетболу? Чому ні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути