вівторок, 19 червня 2007 16:05

15 років тому "Таврія" стала першим чемпіоном України з футболу

21 червня 1992 року львівський стадіон "Україна" приймав фінальний матч першого чемпіонату України. Той турнір тривав чотири місяці, адже потрібно було встигнути визначити учасників єврокубкових турнірів. Формат чемпіонату був таким: 20 команд вищої ліги були поділені на дві групи. Їх переможці отримували право зіграти у фіналі. Групу "А" виграла сімферопольська "Таврія", групу "В" — київське "Динамо". Фаворитом фіналу вважалися столичні футболісти. Проте "Динамо" програло: єдиний гол у зустрічі на 77-й хвилині забив 32-річний півзахисник "Таврії" Сергій Шевченко. Зробив він це ударом головою після розіграшу кутового.

Тренував тоді "Таврію" Анатолій Заяєв.

— Матч у Львові розпочинався о п"ятій вечора, — розповідає "ГПУ" 75-річний фахівець. — Вилетіли ми з військового аеродрому Сімферополя о пів на першу, приземлилися години через дві. Передматчевого тренування не було, тільки встигли поселилися в готелі. У нас були кадрові проблеми: хворіли нападаючий Шейхаметов, півзахисник Гудименко. Захисник Волков був дискваліфікований, Андрєєв складав держіспити. Але захист у мене був "залізний": Головко, майбутній динамівець, і Турчиненко. Останній устигав висуватися у середину поля і підігрувати партнерам.

Стадіон у тій грі вболівав за "Динамо".

— Усе було приготовано до чемпіонства киян, — згадує співрозмовник. — Телекамери готувалися брати вітальне післяматчеве інтерв"ю з головним тренером "Динамо" покійним Анатолієм Пузачем. Нас не привітав ніхто. До Сімферополя зі Львова повернулися вночі, нас зустрів духовий оркестр.

Подейкували, що "Динамо" вийшло на гру розслабленим, знаючи, що суперник повинен "здати" матч.

— До мене ніхто з такою пропозицією не підходив, — заперечує Заяєв. — Можливо, у перерві до підопічних хтось із киян і звернувся. Але наш капітан, Сергій Шевченко, сказав: віддавати матч не маємо права, у мене таких поєдинків у житті більше не буде.

За перемогу "Таврія" не отримала нічого.

— Не та ситуація була на півострові. Я тоді 220 гривень на сьогоднішні гроші отримував, підопічні і того менше.

Колишній форвард "Динамо" Олег Саленко, 37 років, визнає, що на матч з "Таврією" команда вийшла розслабленою.

— Ми вже й банкет у Львові замовили, щоб святкувати перемогу, — пригадує. — За поразку оштрафували нас на три тисячі доларів. А отримували ми тоді щомісячно дві тисячі.

Зараз ви читаєте новину «15 років тому "Таврія" стала першим чемпіоном України з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути