четвер, 22 листопада 2018 15:07

Висміяли рішення російського суду щодо спортсмена, який попався на допінгу

Висміяли рішення російського суду щодо спортсмена, який попався на допінгу
Зубкова виправдав московський суд. Фото: Rusbob.ru

У колишнього бобслеїста Олександра Зубкова тепер нове звання - "олімпійський чемпіон на території Росії". Такого титулу в історії російського спорту ще не було - спасибі російському суду, іронізує Sports.ru.

Доленосну для світового спорту справу розглядав в середу суддя Мосміськсуду Ільнар Басиров.

Видання відновило хронологію, як Зубков знову став великим (хоча б на території Росії):

• на Іграх-2014 у Сочі Олександр Зубков виграв 2 золота - у двійках (з Олексієм Воєводою) і в четвірках (з Воєводою, Дмитром Труненковим і Олексієм Негодайлом);

• 24 листопада 2017-го комісія МОК визнала Зубкова винним у порушенні антидопінгових правил у Сочі (подряпини на його допінг-флаконах, аномальний вміст солі в одній з проб), анулювала його олімпійські результати і позбавила обох медалей;

• 1 лютого 2018-го CAS (Спортивний арбітражний суд) визнав провину Зубкова в порушенні антидопінгових правил, замінивши довічне олімпійське відсторонення баном на одну Олімпіаду;

• 21 листопада 2018-го Мосміськсуд дозволив Зубкову (позов він подав у червні) не визнавати і не виконувати на території Росії рішення CAS щодо його справи проти МОК. А саме - називатися дворазовим олімпійським чемпіоном і не повертати виграні медалі назад до МОК.

Адвокати спортсмена представили в Мосміськсуді аргументацію позамежного рівня, чому сеча їхнього клієнта не могла містити слідів допінгу. Тільки вчитайтеся:

• Зубков - пілот, а значить, від нього не було потрібно жодних серйозних фізичних витрат;

• на пілоті лежить додаткова відповідальність за напрямок бобу і здоров'я тих, що розганяють, а значить, він не має права ризикувати, приймаючи допінг.

Дивно, чому такі вагомі доводи тримали у секреті на процесі в CAS - там би теж були вражені, і все б закінчилося набагато раніше.

"Р-Спорт" повідомив, що "суддя Басиров у рішенні послався на презумпцію невинуватості, визнавши рішення CAS заснованим на домислах в зв'язку з тим, що жоден зі свідків, включаючи доктора Родченкова, не вказав прямо на факт підміни проби, не було доказів підміни".

"Одним рішенням Мосміськсуд, схоже, виступає і проти того, що всі спортивні суперечки розбираються в CAS, і проти тягаря і стандартів доказування, описаних у Всесвітньому антидопінговому кодексі", - дивується рішенням цивільного суду спортивний юрист Дмитро Морозов, який практикує в Канаді.

Таке рішення було важливо лише одній людині - Зубкову. І ось чому.

Рішення про передачу сочинських медалей в бобслеї досі немає - з ним затягує Міжнародна федерація.

Рано чи пізно його доведеться прийняти, але поки швейцарський екіпаж Біта Хефті в двійках і латвійський Оскарс Мелбардіса в четвірках зависли між реальним сріблом, отриманим в Сочі, і віртуальним золотом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни знову зганьбилися після допінгового скандалу

Зубков це розуміє - скоро його золоті медалі офіційно будуть належати іншим.

Це не проблема з точки зору їхнього зберігання. Наприклад, партнер Зубкова за золотою четвіркою Дмитро Труненков (його провину в Сочі, до речі, CAS визнав недоведеною) повертати медаль не збирався і без рішення суду:

"Поки відібрати її ніхто не пробував, але я чекаю, нехай приїжджають. Ми їх зустрінемо", - говорив Труненков рік тому.

Навряд чи і Зубков побоюється, що до нього завітають люди з МОК за медалями - юридично процедура повернення нагород в олімпійській хартії не прописана. По суті, це добра воля спортсмена - навіть покарати за відмову формально не можуть ні його, ні національний олімпійський комітет.

Ще холодніше інша версія, озвучена Зубковим у позові. Справа точно не в довічної стипендії для олімпійських чемпіонів, яку Олександр знову зможе отримувати легально, і не в подарованому за сочинські перемоги автомобілі Mercedes GL - відбирати його ніхто не збирався.

17 липня 2018-го Зубков був переобраний на посаду президента Федерації бобслею Росії.

Зараз ви читаєте новину «Висміяли рішення російського суду щодо спортсмена, який попався на допінгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути